Ugrás a tartalomhoz

Növények/J/Jerikói lonc

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | J
A lap mérete: 2130 bájt

Növények

Jerikói lonc

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

rajz a növényről
Virágai
Jerikói lonc
(Lonicera caprifolia, Syn: )
Drog Lonicerae flos, Lonicerae folium,
Más neve(i): jerikói rózsa


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}
A jerikói lonc, a mácsonyavirágúak rendjébe, ezen belül a loncfélék családjába tartozó faj. Az elterjedési területe Kelet- és Közép-Európa délibb részei, nyugatra Olaszországig és Spanyolországig. Skandináviában is vannak állományai.
A jerikói lonc jobbra csavarodó ágakkal 5-10 méter magasra felkapaszkodó kúszócserje. Világosbarna kérge hosszú csíkokban leválik. A fiatal hajtások gyengén szőrösek. A levelek átellenesen állnak, ülők vagy rövid nyelűek, 6-10 centiméter hosszúak, 5 centiméter szélesek, felül sötétzöldek, alul kékesszürkék, kopaszak. A virágzó hajtás felső páros levelei vállukon egymással összenőttek. A nagy, 5 pártacimpájú virágok sárgásfehérek, gyakran rózsaszínnel futtatottak, nagy csomókban nyílnak a hajtásvégeken. A bogyók narancs- vagy sötétvörösek.
A jerikói lonc élőhelye a sövények, cserjések és erdőszélek.
Május-június között virágzik.


Tartalmaz:→ szaponin, fenol-glikozid, luteolin
Gyógyhatása(i): Népgyógyászatban vizelethajtó (diureticum), izzadást kiváltó (diaphoreticum), vértisztító.


Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Jerikói lonc


A Wikimédia Commons tartalmaz Jerikói lonc témájú médiaállományokat.