Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/A/Anyarozs

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2232 bájt

Szakácskönyv

Anyarozs

Anyarozs vagy varjúköröm a kalászban
Anyarozs
(Claviceps purpurea, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): Varjúköröm

Hatóanyagai közül gyógyászati jelentősége csak az ergotaminak van.

Gyógyhatása(i): A méh izomzatának kontrakcióját segíti, a vegetatív idegrendszer funkcióját gátolja.

A központi idegrendszerre kifejtett hatás:

Az anyarozs vagy varjúköröm nevű gabonaparazita feketés, sötétlila színű növényi kórokozó, fitopatogén gomba, amely az érett gabonakalászban a virágok helyén egy megnyúlt, 2–5 cm hosszú, görbült, fekete szklerócium, ami a gomba egyik fejlődési stádiuma.
Az anyarozst mesterségesen fertőzött gabonatáblákon termesztik a gyógyszeripari felhasználása miatt (pl. anyaméh-összehúzó, vérzéscsillapító, vérnyomáscsökkentő hatása), mert mint obligát parazita, táptalajon nem tenyészthető. 1938-ban Albert Hofmann szintetizálta először az LSD hatóanyagát, a lizergsav-dietilamid (LSD-25) nevű alkaloidot az anyarozsból kivont lizergsavból, és ő írta le hatását is egy 1943. április 16-án bekövetkezett véletlen mérgezést követően. Hofmann a lizergsav-dietilamid-tartarát előállítása közben, egy átmeneti elmebajhoz hasonló állapotba került.
Méhvérzést csillapító, valamint vérkeringési zavarok elleni gyógyszereket készítenek a drogból. Az eredeti érszűkítő hatása ellenkezőjére változtatható, és erős értágító vegyületté alakítható át, így vérnyomás csökkentésére is alkalmassá válik.


Ellenjavallat: Házi szerként nem használják MÉRGEZŐ! volta miatt.


Lásd még: Anyarozs Gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Anyarozs
A Wikimédia Commons tartalmaz Anyarozs témájú médiaállományokat.