Szakácskönyv/Mit-mihez/P/Páfrányfenyő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2895 bájt

Szakácskönyv

Páfrányfenyő

Páfrányfenyő

Latin neve: (Ginkgo biloba)

A páfrányfenyőlevelek flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén-laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. A levélben ginkgolsav található, ennek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A levélből készült kivonata ginkgolsavat nem tartalmaz.
A páfrányfenyő levelét (Ginkgo folium) használják fel gyógyászati célokra. Levele tavasztól őszig szedhető.

Gyógyhatása

Szívroham, emlékezőképesség és reakcióidő, szívinfarktus, impotencia, foltok az ideghártyán, idült fülcsengés, krónikus szédülés, asztma.
A levéltea megnöveli a vér mennyiségét az agyban és segíti a szívrohamból történő felépülést. A megnőtt vérmennyiség jótékonyan hat a rövid távú emlékezőképességre és a reakcióidőt is lerövidíti.
Csökkenti az infarktus előidéző vérrögök képződését.
Alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. Kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió kezelésére, impotencia és Alzheimer-kór ellen.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A kivonat javítja a koncentrálókészséget, szellemi teljesítőképességet.
Használják még az öregkori elbutulás (demencia) ellen is. A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.

Páfrányfenyő ellenjavallat

Véralvadási rendellenességben szenvedők ne alkalmazzák!
Különösen nagy mennyiségben fogyasztva okozhat ingerlékenységet, nyugtalanságot, hasmenést, émelygést, hányingert!
Teakészítéshez igen nagy mennyiségű levélre van szükség, ezért célszerűbb kereskedelmi készítményt alkalmazni.