Növények/T/Tengerisaláta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | T
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1923 bájt

Növények

Tengerisaláta

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Tengerisaláta
Tengerisaláta


Tengerisaláta
(Ulva lactuca, Syn: -)
Más neve(i): -
A tengerisaláta az Ulvales rendjébe és az Ulvaceae családjába tartozó faj. Nemzetségének a típusfaja.
Világszerte elterjedt. Az előfordulási területe Európa tengervizeiben; többek között a Balti-, az Északi- és Földközi-tengerben, továbbá az Atlanti-óceán északi felében és a Mexikói-öbölben van. Ez a tengeri növényfaj még megtalálható az Indiai-óceánban Afrikától Ausztráliáig, valamint a Csendes-óceán egyes északi területén.
Egyaránt megtalálható a mérsékelt övi és a trópusi övi tengerek partközeli vizeiben.
Gyógyhatása(i): '
Ennek a növénynek egy kis, korong alakú rögzítőkészüléke van, amelyből 20–30 centiméter átmérőjű, áttetsző, két sejt vastagságú telepet nevel. A telepek színe mindig világoszöld.
Szaporodása nemzedékváltakozásos.
Tavasszal és nyár elején tömegesen fejlődik, ilyenkor szedik, majd az alaposan megmosott algát péppé főzik. Skóciában hagyományosan salátát vagy levest, helyenként kenyeret is készítenek belőle.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Tengerisaláta


{{commonskat|Ulva lactuca|Tengerisaláta}