Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Azték zsálya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 2628 bájt

Növények

Azték zsálya

Azték zsálya
Azték zsálya magja


Azték zsálya
(Salvia hispanica, Syn: -)
Drog Salvia hispanica semen,
Más neve(i): chia (ejtsd: csia)
Az azték zsálya egy, a menta nemzetségébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növényfaj. A "chia" szó a navatl nyelv chian szavából származik, ami azt jelenti: olajos.
Az azték zsálya a chia néven nevezett két növény közül az egyik, a másik galambzsálya vagy „arany chia” a Salvia columbariae.
A tizenhatodik századi Mendoza-kódex igazolta, hogy az aztékok termesztették a Kolumbusz előtti időkben; gazdaságtörténészek azt állítják, hogy legalább olyan fontos élelmiszer volt, mint a kukorica. A 38 azték tartományi államból 28-ban éves sarcként adták az emberek az uralkodóknak. Paraguayban, Bolíviában, Argentínában, Mexikóban és Guatemalában még mindig használják egész vagy őrölt magvait tápláló italként és élelmiszerforrásként.
Egyik előnyös tulajdonsága az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kiegyensúlyozott (1:3) aránya. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, így ezekből külső bevitelre szorul.


Felhasználható része(i): magja


Tartalmaz:→ rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 zsírsavat, foszfort, mangánt és kalciumot tartalmaznak.
Gyógyhatása(i): Javasolják csontritkulás, szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzésére, emésztésjavításra, gátolja a zsír felvételét, valamint aktiválja a sejtek zsírfelhasználást. Jó az anyagcsere működés rendben tartására és csökkenti a cukorbetegség kialakulását. Állítólag lassítja az öregedés folyamatát is.
A chia mag napjainkban egyre népszerűbb, felhasználására rengeteg recept található. Pudingok, müzlik és még nagyon sokféle étel összetevője. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így sok diétázó ember is használja, ugyanis telítettségérzést okoz.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek


A Wikimédia Commons tartalmaz Azték zsálya témájú médiaállományokat.