Gomba/Gyógygombák/Medve kenyér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Medve kenyér


Medve kenyér
Medve kenyér
(Ganoderma applanatum, Syn: )
Más neve(i): -

Étkezési érték: ehető gomba.

A Ganoderma applanatum Japánban ismert kofuki-saru-no-koshikake szó szerint "porszórt majom pad", Kínában shu-ling-zhi (树 舌 灵芝), ahol régóta használják a hagyományos gyógyszerekben.
A Ganoderma applanatum egy fa-botó gomba, amely sokféle fában rothadást idéz elő. Az élő szappanos kórokozóként is növekszik, különösen a kellően nedves idősebb fák esetében. Ez a bükk és nyár bomlásának és halálának gyakori oka, és kevésbé gyakran más fafajok, köztük az éger, az alma, gesztenye, juhar, tölgy, dió, fűzfa, nyugati hemlock, Douglas fenyő, régi vagy beteg olívafa és lucfenyő.
Ez a gomba az élő és halott fákban található. Olyan gomba testeket képez, amelyek legfeljebb 30–100 cm átmérőjűek, kemények, fás textúrájú és nyers formában nem fogyaszthatók.
Először fehérek, később sötétbarna színűek, barna spórákat szabadítanak fel a gombatest alján lévő pórusokból. A gomba testek évelők, és több évig is fennmaradhatnak, méreteik növekedésével és új pórusrétegekkel képződnek.
A tanulmányok kimutatták, hogy a Ganoderma applanatum hatásos tumorellenes, antibakteriális, antifibrotikus tulajdonságú vegyületeket tartalmaz.
Ganoderma applanatum – (matt, vagy tompa felületű gombafaj), amelyet az ázsiai konyhában ízesítőként használnak. A nyers formában nem emészthető, de a gomba ízének köszönhetően főzésre használják.
A szűréssel vagy a vízben való hideg préseléssel szokásos módszer a ganoderma italok előállítására. A forró gyógynövény levesek, vagy a citromsavban hagymával történő erjesztés gyakori a G. applanatum szeletekkel való főzéshez, mint ízfokozó az erjesztett élelmiszerekben.


Ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek daganatos betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.

Hasonló fajok[szerkesztés]

-


Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Medve kenyér témájú médiaállományokat.