Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Gyógygombák/Terülő rozsdástapló

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Terülő rozsdástapló

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunkTerülő rozsdástapló
Terülő rozsdástapló
(Inonotus obliquus, Syn: - )
Más neve(i): -

Étkezési érték: Gyógyhatású gomba.

Európában, Oroszországban, Koreában és az Egyesült Államokban honos. A terülő rozsdástaplónak ivaros és ivartalan formája létezik.
Ivaros termőteste elhalt lombos fákon, míg ivartalan termőteste csak élő nyírfán él. Az ivaros termőtest kéregszerű, barnássárga, akár több méteren is elterülő 0,5 cm vastag, csövecskékből álló termőréteg.
A gyógyító gombaként gyűjtött, ivartalan termőtest, mely csak nyírfák törzsén figyelhető, magas melanin tartalma miatt többnyire fekete, égett szénre emlékeztető, szabálytalan alakú képződmény.
Nem valódi gombatermőtest, hanem csak egy micélium szövedék, mely a fakeménységű dudor belsejében található. Lombos fák, elsősorban a nyírfa parazitája.


Tartalmaz:→ poliszacharidok (β-glükánok), terpenoid vegyületek (mint a betulin és a betulinsav, köztük lanosztán típusú triterpének, mint az inotodiol), fenolos vegyületek (hispolon, hispidin, valamint különböző flavonoidok), szterolok (fitoszterol, ergoszterol, lanoszterol).

Felhasznált részek

a micélium meleg vizes, alkoholos és lúgos kivonatai, fermentált készítmények.
Gyógyhatása(i): tumorellenes, az immunrendszer működését serkentő (immunstimuláns), a szív- és érrendszeri betegségek esetén hasznos, a vér koleszterinszintjét csökkentő, vírus-, baktérium- és gombaellenes, májvédő és antioxidáns.


Felhasználjuk: Az orosz és kelet-európai népi gyógyászatban főként daganatos megbetegedések és gyomorfekély kezelésére használták. A legáltalánosabb felhasználása, amikor a micéliumból előállított finom porból előbb koncentrátumot (zavarka), majd meleg víz hozzáadásával kávéhoz vagy teához hasonló meleg italt készítenek (meleg vizes kivonat).
Az orosz Doszicsev professzor kutatásai szerint eredményesen alkalmazható pikkelysömörös (psoriasis) betegek kezelésében, különösen ha ahhoz krónikus bél-, gyomor-, máj- és epegyulladás is társul.
A meleg vizes kivonat legnagyobb előnye, hogy az összes kivonatkészítési eljárás közül ez a legolcsóbb. :Hátránya, hogy a nem víz-oldható hatóanyagok, mint a daganatellenes hatású betulin, betulinsav és egyes szterolvegyületek stb. nem kerülnek az oldatba. Többszörös kivonatolási eljárással a meleg vizes kivonatok poliszacharid-tartalma akár 60%-os is lehet, melyből a β-glükánok mennyisége közel 20%.
Etil- vagy metilalkoholos kivonatok készítése szükséges a nem víz-oldható betulin, betulinsav és egyes szterolvegyületek kivonásához. Mivel az etilalkohol önmagában nem képes áttörni a kitinvázas sejtfalat, így legtöbbször a meleg vizes kivonatolási eljárás után alkalmazzák. Metilalkoholos eljárás során természetesen a metilalkoholt teljesen eltávolítják.
A fermentáció is hasznos, de ez a leginkább időigényes, emiatt a legdrágább eljárás, épp ezért ritkán használják.


Ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek daganatos betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.


Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Terülő rozsdástapló témájú médiaállományokat.