Gomba/Ehető gombák/Baracksárga tinóru

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Baracksárga tinóru

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Ehető gombák Nem ehető gombák Mérgező gombák Gyógygombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombák Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunkXerocomus armeniacus.jpg
Baracksárga tinóru
(Xerocomellus armeniacus, Syn: Xerocomus armeniacus)
Más neve(i): baracksárga nemezestinóru

Étkezési érték: ehető gomba, ritkasága miatt kíméletre szorul.

A baracksárga tinóru vagy az osztatlan bazídiumú gombák, azon belül a tinórufélék közé tartozó nagygombafaj. 2008-ban a cseh mikológus, Josef Šutara az újonnan létrehozott Xerocomellus nemzetségbe sorolta be.

Megjelenése

Az alföldi, dombvidéki és alacsonyabb hegyvidéki területekre jellemző gombafaj. Nyártól kora őszig terem, rendszerint többedmagával, leggyakrabban a fehér nyárral alkot mikorrhizát, de időnként tölgyesekben is előfordul. A Meditteráneum jellemző gombája, a Kárpát-medence|Kárpát-medencében meglehetősen ritkán fordul elő.
Kalapja 4-9 cm átmérőjű, felszíne erősen berepedezett. Színe általában narancs-barna, termőteste fiatalon rózsaszínes, majd idős korára barnásvörössé válik, vastag, szorosan a tönkhöz nőtt.
Tönkje hengeres, lefele elvékonyodó, színe a kalapéval megegyezik, alja mindig narancssárga. Húsa a kalapbőr alatt sárga, egyébként fehér, nyomásra és vágásra kékül. Íze, szaga nem jellemző.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

Mérgező gombával nem téveszthető össze, azonban nagyon hasonlít közeli rokonára, az aranytinórura, melynek húsa a repedésekben bíborvörös.


Lásd még[szerkesztés]

A Wikimédia Commons tartalmaz Baracksárga tinóru témájú médiaállományokat.