Gomba/Ehető gombák/Ánizsszagú fagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 3077 bájt

Gombák

Ánizsszagú fagomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gyógygombák Gomba fajták
Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombákEcetek Fűszeres ecetek Kandírozás MustárkészítésPost-1-1127312702.jpg
Zähling Anis-.jpg
Ánizsszagú fagomba
(Lentinellus cochleatus, Syn:-)

Étkezési érték: Ehető gomba, de nagyon szívós húsú.

Az ánizsszagú fagomba hazánkban is előforduló, élősködő gomba. Általában elhalt fákon, gyökereken és lehullott korhadt ágakon terem, de egészséges fatörzseken is előfordulhat.

Előfordulása

Európában általános elterjedésű faj, a tengerparti régióktól az alpesi völgyeik megtalálható. Hazánkban nem gyakori faj. Lombos fák törzsén vagy tuskóján ősszel nő. Gyakran korhasztja a talajfelszínhez közel fekvő elhalt, vastagabb fagyökereket és ha ezeken kezd teremni, úgy tűnik mintha népes csoportja nem is a fán, hanem a talajon ülne.

Kalapja

2,5-7 (9) cm széles, tölcsér formájú, gyakran féloldalas, szabálytalanul lebenyes és hajlott. Színe többé-kevésbé fakó-barna, vörösesbarna vagy világos bőr-sárga. A sűrűn álló lemezek a tönkre mélyen lefutók, keskenyek, és az élük fűrészesen cakkozott. Először fehérek, később halvány hússzínűek.
A bordás-ráncos tönkje 3-9 cm hosszú és kb. 0,5-1,5 cm vastag, lefelé elvékonyodó. Egy tőből rendszerint több termőtest fejlődik ki, csoportos növésű. A felülete többnyire kalapszínű, az alsó része sötétebb vörösbarna.

Húsa

vékony, fehéres vagy halványvöröses, bőrszerű, szívós, intenzív ánizsszagú, enyhe ízű.

Spórapora

fehér.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

Ehető gomba, de nagyon szívós húsú. Fűszerként is alkalmazható szárítás és őrlés után.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

Néhány mikológus a Lentinellus cochleatus var. inolens változatot is megkülönbözteti. Ennek nincs ánizsszaga, Európa egyes részein ismert, így Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában és Németországban. A nem ehető köldökös fagomba (Lentinellus Omphalodes) többnyire a földben levő fadarabokon, különösen égeren terem. A nem ehető tönktelen fagomba (Lentinellus Vulpinus) is csoportos, többnyire nagyobb, de rövid tönkű, és nem ánizsszagú. Lombosfa- és fenyőtuskókon nő.

Megjegyzés[szerkesztés]

A Lentinellus nemzetséget 9 faj képviseli Európában. Szívós, excentrikus vagy oldaltálló, gyakran tönk nélküli termőtest, fűrészes lemezélek jellemzik. Fán vagy famaradványokon teremnek. Mérgező fajokat nem ismerünk!
A cochleatus jelentése csiga vagy fül formájú.

Lásd még[szerkesztés]

A Wikimédia Commons tartalmaz Ánizsszagú fagomba témájú médiaállományokat.