Gomba/Ehető gombák/Élesztőgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Élesztőgomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Ehető gombák Nem ehető gombák Mérgező gombák Gyógygombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombák Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunkS cerevisiae under DIC microscopy.jpg
Élesztőgomba
(Saccharomyces cerevisiae, Syn: )
Más neve(i): sörélesztő, élesztő

A élesztőgomba a sarjadzó- vagy élesztőgombák egy fajtája.

A korai idők óta ez a legfontosabb élesztőfaj – a kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök – mint a szilva – bőrén megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él).
Ez a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet a molekuláris- és a sejtbiológiában. (A prokariótáknál az (Escherichia coli) a modellszervezet.) Ezt a mikroorganizmust alkalmazzák leggyakrabban a fermentációs eljárásokban.
A (Saccharomyces cerevisiae) sejtjei lehetnek oválisak gömbölyűek vagy körtealakúak. A sejtek 5–10 mikrométer átmérőjűek.
Sarjadzással, más néven bimbózással szaporodik. Mint bármelyik Saccharomyces nemzetségbe tartozó gomba, a (Saccharomyces cerevisiae) is képes levulózból, dextrózból és mannózból szén-dioxidot és alkoholt előállítani.
A (Saccharomyces cerevisiae) pluszban a galaktózt, Szacharózt és Maltózt is képes lebontani. A sejtek malátalében kisebbek és karcsúbbak.
Fontos B-vitamin forrás, mivel az összes B-vitamint tartalmazza.


Lásd még[szerkesztés]

Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Élesztőgomba témájú médiaállományokat.