Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Gyógygombák/Ágas tapló

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Ágas tapló

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunkÁgas tapló
(Grifola frondosa, Syn: )
Más neve(i): Bokrosgomba
Magyarországon védett gomba! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2016)


Étkezési érték: Ehető gomba!

Az ágas tapló, termőteste lombos csokorból, egymást részben fedő kalapokból áll, melynek színe barna, feketés, felülete repedezett. A bokor magassága elérheti a fél métert is, tömege pedig a 15 kg-ot. Parazita, majd korhadékbontó. Tölgyfán, gyertyánon, szelídgesztenyén, annak tövében terem. A kis kalapok húsa néhány milliméter vastag csupán. A fiatal példányai ehetők.

Rokon fajai

A fontosabb rokonait más nemzetségekbe (Polyporus, Laetiporus, Meripilus) sorolták át. Az ide tartozó némelyikének gyógyászati alkalmazására vannak adatok.

Történelmi adatok

A kínaiak és a japánok régóta alkalmazzák a gyógyászatban. Bár nem ritka, a szükségletet nem tudták a begyűjtött gombából fedezni, ezért termesztésébe kezdtek. Ebben Japán jár az élen.

Feltételezett gyógyhatásai

Vérnyomást csökkentő, májvédő, bizonyos cukorbetegséget gyógyító hatást, immunrendszert erősítő képességet, antitumor-aktivitást, AIDS elleni hatóképességet tulajdonítanak neki.

Beltartalma, gyógyhatású anyagai

Az étkezési szempontból fontos anyagairól (fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok) keveset tudunk. A gyógyászatilag aktív anyagai a különböző poliszacharidok, mint a grifolan és grifolin. Egyes fémekhez kötött proteinek és lektinek ugyancsak fontosak ebből a szempontból. Viszonylag sok nukleotidot és guaninsavat tartalmaz. Zsírtartalma is jelentős, ezekben telítetlen zsírsavak, mint linolénsav, elaidinsav, oleinsav, lecitin és foszfinsav fordulnak elő. Található benne ergoszterin is.

Alkalmazása

Gyógyászati célra szárított és porított anyagokat, valamint vizes és alkoholos kivonatokat készítenek felhasználásával. Kínában és Japánban sokirányú kísérletezések folynak biztató eredményekkel. Németországban Grifolanin néven forgalmaznak e gombából készített, kapszulázott koncentrátumot.
A kivonatok gyakran felülmúlják más kezelések hatékonyságát. Az egyik legismertebb rákellenes hatású gyógygomba a Bokrosgomba. Egy Japán klinikai vizsgálatban (2003) a gomba un. D-töredéke gátolta az áttétképződést és javította bizonyos rákellenes immunsejtek (NK sejtek) aktivitását.
Egy másik japán klinikai kísérletben (2002) a Bokrosgomba hatását előrehaladott II-IV. stádiumos rákbetegeken vizsgálták.
A vizsgálat megállapította, hogy a Bokrosgomba és kivonata tumor regressziót vagy lényeges állapotjavulást okozott az emlődaganatban szenvedők 68.8%-ánál, a tüdőrákban szenvedők 62.5%-ánál és a májdaganatban szenvedők 58.3 %-ánál. A vizsgálat szerint a kemoterápiás kezelésben részesültek immun-kompetens sejtjeinek aktivitása is 20-40%-al növekszik a gyógygomba kezelésben nem részesültekhez képest.


Ellenjavallat: Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére. - A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek daganatos betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.

Lásd még

Forrás: Varga Gábor kutató, hatóanyag szakértő, a bokrosgomba jótékony hatásáról beszélt a Reggeliben.

A Wikimédia Commons tartalmaz Ágas tapló témájú médiaállományokat.