Gomba/Ehető gombák/Ördögszekér-laskagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 2861 bájt

Gombák

Ördögszekér-laskagomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gyógygombák Gomba fajták
Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombákEcetek Fűszeres ecetek Kandírozás MustárkészítésPleurotus eryngii024499.jpg
Pleurotus eryngii03.jpg
Ördögszekérgomba
(Pleurotus eryngii), Syn:(Syn:{{{2}}}, )
Más neve(i): Ördögszekér laska

A késő őszi hónapokban, főleg októberben, novemberben terem, a tartósabb fagyok beálltáig. Előfordulási helye: Réteken, legelőkön terem, ott, ahol az ördögszekér (iringó) is gyakori.

Közepes termetű gomba. Kalapja barna, domború, majd ellaposodó, mélyen lefutó lemezű, fehér tönkű, többnyire kajla, sőt tölcséresen bemélyedő is lehet.

Kalap

Domború, lapos vagy tölcséres, de többé-kevésbé kajla, 4-12 cm nagy. Színe barna, de lehet esetleg kissé sárgás, vöröses vagy szürkés, néha sötétbarna. A kalap aljáról a lemezek végigfutnak a tönk egy részén is.

Színe

A kalap felső része barna, míg lemezei és a tönk fehér vagy fehéresszürke. A színeződés fontos ismérve, mert a hasonló alakú, a kalaptetőn szürkésfehér vagy egész fehér kis gomba már más fajta, súlyosan mérgező

Lemezek

Színük fehér, de lehet kissé sárgásfehér vagy szürkésfehér is. Spórapora fehér.

Tönk

A tönk nem a kalapja közepén van, hanem féloldalt. Rövid, zömök, lefelé vékonyodó és esetleg gyökerező, 2-5 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag. A tönk mindig fehér színű.

Hús

Fehér, mereven rugalmas, a kalapban vékony. Szag és íz: Gyengén kellemes gombaszagú és jóízű.

Termőhely és idő

Az ördögszekér (mezei iringó), továbbá egyéb mezei növények gyökerével él szimbiózisban, ezért csak mezőn, réten, legelőn, szántóföld szélén, és néha erdei füves tisztásokon terem, ahol ezek a növények nőnek. Jellegzetes őszi faj, amely leginkább október november hónapokban fordul elő. Az alföldi füves pusztaságokon olykor tömegesen terem, de máshol sem ritka.

Hasonló fajok

Összetéveszthető vele esetleg az alakra kissé hasonló, de kisebb, mérgező parlagi tölcsérgomba, amellyel gyakran egy helyen és egy időben is terem. A parlagi tölcsérgomba azonban egyszínű, fehéres, szürkés, világosbarnás, míg az ördögszekérgombán élénken elüt a kalap barna színe a fehér tönktől és a lemezektől, amellett rendszerint erősebben kajla is.
Alakra hasonlíthat hozzá az ehető kajsza lisztgomba is, de ennek lemezei az érett gombán rózsaszínűek, és a kalap színe is világosabb.

Lásd még[szerkesztés]

Magyar Wikipédia: Ördögszekér-laskagomba
A Wikimédia Commons tartalmaz Ördögszekér-laskagomba témájú médiaállományokat.