Gomba/Ehető gombák/Szürke galóca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 3397 bájt

Gombák

Szürke galóca

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gyógygombák Gomba fajták
Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombákEcetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés2008-07-07 Amanita excelsa colors corrected.jpg
Szürke galóca
Amanita001.jpg
Botanical Garden Gothenburg and Anggårdsbergen 13.08.2017 Grey Spotted Amanita - Amanita excelsa (37330338051).jpg
Eichhof 06.08.2017 Grey Spotted Amanita - Amanita excelsa (36503903244).jpg
Szürke galóca
(Amanita excelsa, Syn:(Syn:{{{2}}}, )

Korábban: Amanita spissa

Más neve(i): -

Étkezési érték: ehető gomba.

A szürke galóca az osztatlan bazídiumú gombák osztályának a kalaposgombák rendjéhez, ezen belül a galócafélék családjához tartozó faj.

A latin spissa jelentése vastag, sűrű. Az előbbi a gomba kalapjára, az utóbbi a lemezeire vonatkozik. Az excelsa jelentése magas, emelkedett.
Elias Magnus Fries svéd mikológus Agaricus Excelsus-nak nevezte el 1821-ben, Paul Kummer pedig 1871-ben az Amanita nemzetségbe sorolta és az Amanita excelsa nevet adta neki.
Európa nagy részén és Észak-Amerikában megtalálható. Magyarországon helyenként gyakori faj, de a párducgalócánál ritkább.
Júniustól októberig a lomb-, és fenyőerdőkben fordul elő leggyakrabban, de a síkságokon és hegyvidékeken is fellelhető. Egyenként nő, vagy csak néhány gomba található együtt.

Kalap

Vastag, húsos, átmérője a 15 cm-t is elérheti. Fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik. Felszíne sima, széle fiatalon nem bordázott, fényes, barna színű, melyet fehér vagy világosszürke, szabálytalan, érdes, lisztszerű bevonat borít.

Húsa

Fehér színű, néha szürkés árnyalatú, szilárd állagú, lédús, vágásra nem színeződik.[8] Szaga kissé kellemetlen, dohos, krumpli-, vagy retekszagra emlékeztető.

Lemezek

Sűrűn, szabadon állók, a tönkhöz nem kapcsolódnak, élük finoman szabdalt. Fehér színűek, később sem változik meg a színük.

Spórák

Szín: fehér
Nagyság: 9-10 x 7-8 µm
Alak: ovális[10]

Tönk

8–12 cm magas és 2–3 cm széles, hengeres formájú, üreges, töve gumósan megvastagodott, a burokból származó, apró rücskökkel borított. A gallérja fehér színű, nagyméretű és bordázott, magasan helyezkedik el, és a többi galóca fajtól ellentétben nem foszlik el gyorsan.[5] A tönk, a gallér felett bordázott, alatta szálas mintázatú. Bocskora nincsen.

Fogyaszthatóság

Nyersen mérgező, csak alapos sütés, főzés után fogyasztható (minimum 20 perc hőkezelés), de megfőzve is általában élvezhetetlen, földízű. Ami miatt nem ajánlott a fogyasztása, hogy nagyon könnyen össze lehet téveszteni a mérgező szürkésebb színű párducgalóca példányokkal.

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Szürke galóca témájú médiaállományokat.