Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Gyógygombák/Ágas-bogas likacsosgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Ágas-bogas likacsosgomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunkÁgas-bogas likacsosgomba
(Cladomeris umbellatus, Syn: Dendropolyporus umbellatus; Polyporus umbellatus )
Más neve(i): Tüskegomba
Védett növény! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2016)}}

Étkezési érték: Csak feltételesen fogyasztható!

A tüskegomba nálunk főként tölgy- és bükkerdőkben nő, termőtest-csoportozata van. Egy-egy példány akár 10-50 cm széles és 10-30 cm magas, valamint több kilogramm tömegű is lehet. Egy közös tőből sok-sok elágazáson keresztül több száz kalapocska fejlődik ki. A közös tő rendszerint egy fatuskóból nő ki és a föld alatt egy feketés-barna szkleróciumban végződik.

Kalap

az egyes kalapok 1-4 cm szélesek, kerekdedek, a tönköcskékhez viszonyítva központi állásúak, felületük sugarasan szálas, színük sárgásbarna, szürkésbarna.

Termőréteg

likacsos, a tönkre lefutó, a pórusok szűkek, kerekdedek majd később sokszögletűek, fehéres színűek.

Hús

törékeny, fiatalon puha, később szívós, fehéres színű, kellemesen lisztszagú, enyhe, idős korban kesernyés ízű.

Élőhely

Júniustól októberig, lombos fák tuskóin, gyökerein, erősen korhadt faanyagon él, főleg tölgyeken vagy bükkön, ritkábban gyertyánon.

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten: Természetközeli, idős erdők fogyása, a holt faanyag eltávolítása és étkezésre gyűjtése miatt veszélyeztetett faj.


Gyógyhatása(i): Elsősorban vízhajtó hatású, éppen ezért Kínában hagyományosan ödéma ellen használják. - Kivonata antibakteriális és bizonyított rákfékező hatása van, - tüdőrák és leukémia esetén. - Gyógyszerként, vagy a gomba teáját isszák (szárított gombából vagy porból), vagy kivonatát kapszulaként.


Ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.


Lásd még


A Wikimédia Commons tartalmaz Ágas-bogas likacsosgomba témájú médiaállományokat.