Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Gyógygombák/Kobuchagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Kobuchagomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Kombucha kultúra
Kombucha tea
Kobuchagomba
([[]], Syn: )
Más neve(i): mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, Kombuchal, Gerbstoffe, Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco, Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass, Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko.

Mi az a kombucha?[szerkesztés]

A kombucha egy cukros oldaton (zöld, fekete tea esetenként gyógynövényekből készült tea) alapon cukorral (70 g/l), meghatározott gomba- és baktérium kultúrával előállított fermentált ital.
A kombucha kultúrát több baktérium (Acetobacter aceti, Gluconobacter oxydans, Gluconoacetobacter xylinus és még sokan mások) és különféle élesztőgombák (Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zygosaccharomyces bailii, stb.) alkotják, az egyes tenyészetek között vannak eltérések egyes fajokban, azok arányában.
Az első feljegyzések Kínából az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol "Mennyei teaként", sőt "Az örök élet itala"-ként említik.

A teagomba ősrégi népi- és házi szer.

A fermentációs során főként szén-dioxid, ecetsav és egy kevés (0,5%) alkohol és tejsav keletkezik, az érett tea pH értéke 3 körüli. Emellett számos szerves vegyület, glukonsav, glükoronsav, B-vitaminok is megtalálhatók a kombucha teában. A kombucha tea enyhén szénsavas, az ecetsav és tejsav tartalma miatt savanykás ízű ital, az ízhatást árnyalja a felhasznált alap tea és az érlelés körülményei. Az élelmiszerboltokban elérhető kombucha italokat pasztörizálással sterilizálják, azokban élőflóra nincs jelen. A házilag készített kombuchában a „szüretelést” követően is folytatódik az érés, hűtőben kb. egy hét az eltarthatósági idő.
A kombucha teát Kínában a halhatatlanság italának nevezik. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. Valójában nem tudjuk biztosan, hogy honnan származik, egy biztos, hogy a kombucha gyógyító szerként való használatának több évezredes távolkeleti hagyományai vannak.

A Kombucha alábbi hatásait figyelték meg

Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort. Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít, oldja a stresszt. Természetes antibiotikum hatású, enyhíti a gyulladásokat, az asztmás köhögést, segít a váladék feloldásában. Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Tisztítja a vért, kedvező hatást fejt ki a vese, a máj, az epehólyag működésére. Anyagcserezavarok, korai érelmeszesedés, fáradékonyság, rossz koncentrációs képesség, sőt potenciazavarok esetében is jó hatású. Az életminőség jelentős javulása, felszabadult közérzet, tökéletes emésztés, fizikai- és szellemi frissesség. Idősebb korban javul a mozgékonyság és az aktivitás.
A kombucha azonkívül, hogy az intenzívebb anyagcsere miatt lebontja a zsírszövetet, a belek mozgásait is felgyorsítja, így a tápanyagfölösleg nem marad tovább a belekben, hanem kiürül. Ez az oka, hogy kombucha fogyasztásnál gyakoribb a széklet. Ha kombuchával fogyókúrázunk, akkor megmarad az evés öröme, nem kell számolnunk a magunkhoz vett kalóriákat. Egy dologra azért figyelnünk kell, a rendszeres fizikai mozgásra, mert ezzel együtt hat tökéletesen a kombucha, mint “fogyasztószer”.
A B-vitamin-komplexet “szellemi vitaminnak” vagy “energia vitaminnak” is nevezik. Mivel a kombuchagomba-tea teljes és tökéletes B-vitamin-komplex forrás, ezért a szellemi munkát végzőknek és a stresszes körülmények között élőknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása. A kombucha javítja a tápanyag felszívódását és felerősíti az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek az eredménye, hogy a zsírszövet természetes módon elég. A jobb anyagcsere folytán az energiaforrások hatékonyabb kihasználása válik lehetővé. Többlet energiát ad azáltal, hogy az energiakészletünk jobban hasznosul.

A legfontosabb hatóanyagok és hatásaik

Tejsav

a belek pH-jának fontos szabályozója.

Dextrogyral

rákellenes vegyület. A kötőszövetnek van rá szüksége, hogy a rákos burjánzást megakadályozza. A papayás K-teában megtalálható még a longicin és a goniothalamicinone, ezek a rákos sejtek bizonyos csoportjainak szelektív sejtmérgei, a hasnyálmirigy rákos megbetegedése esetében például milliószor hatékonyabb mint a jelenleg használt adriamycin.

Glükoronsav

a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a szervezet számára káros mérgekhez, legyen az környezeti vagy metabolikus eredetű. Ha a mérgek egyszer már hozzákapcsolódtak a glükoronsavhoz, akkor már nem kerül vissza a szervezetbe, hanem kiválasztódik a vizelettel és verejtékkel.
Egy megfelelő mennyiségű glükoronsavat termelő egészséges máj kritikus állapotba kerül, ha hirtelen a környezetből vagy a dohányzás, szeszes ital, antibiotikumok, kábítószerek, gyógyszerek lebontása során nagyobb mennyiségű mérget kap feldolgozásra.
Akárhogy is nézzük, fájdalmasan nyilvánvaló, hogy a máj méregtelenítését a modern életvitel mellett támogatni kell. Ebben pedig a kulcsszerepet játszó glükoronsav pótlása áthidalhatatlannak tűnik. A kombucha pótolhatatlannak látszik ennek a kérdésnek a megoldásában, ugyanis egy liter kombuchateában a glükoronsav és származékainak a mennyisége meghaladja a 25 grammot. Ez az eddig ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között. Vagyis: méregtelenítésre a legjobb.

Hyaluronsav

az immunválaszok szabályozásának magas szintű képviselője. Először a szem csarnokvízéből különítették el. Fontos biológiai szerepe van: a kötőszövetek gélszerű alapanyagának jelentős része hyaluronsav. Nagy viszkozitása folytán az ízületek működésénél a “kenőanyag” szerepét tölti be.

Chondroitinszulfát

fontos poliszaharid, a porc, az ín, a szemben lévő folyadék fontos alkotórésze, a vér alvadását gátló termékre, a heparinra is hatással van.
A kombuchával elért eredmények az emberek személyes megfigyeléseire alapulnak, azért ezeket nem lehet általánosítani. Az eredmény mindenkinél másban nyilvánulhat meg.
„A kombucha-kultusz alapvetően eltúlzott, konkrét vizsgálatokból rendkívül kevés van, a humán klinikai vizsgálatok pedig abszolút hiányoznak. Így a kombucha hatásait illetően csak a személyes tapasztalatok, illetve bizonyos elméleti tételek általánosításai állnak rendelkezésre. A személyes tapasztalatok azonban nem képezik alapját tudományos konszenzusnak, az általánosítások pedig túlzóak. A humán bélflóra rendkívül sok baktérium és gombafajt tartalmaz, s bár a kombucha kultúra és a bélflóra fajai között vannak átfedések, alapvetően nem ugyanazok a fajok a meghatározók, így a probiotikus hatás nem magától értetődő. Nem zárható ki, hogy a kombucha (nem pasztőrözött formában) valóban rendelkezik probiotikus és más kedvező élettani hatásokkal, csak hát ezeket igazolni kellene! A kombucha ugyanúgy rész lehet az egészséges étrendnek, mint más fermentált termékek fogyasztása. A 90-es évek divathulláma lecsengőben van és a kombucha idegen a mi étkezési kultúránkban. Ettől függetlenül aki szereti az ilyen egzotikumokat, nyugodtan fogyaszthatja, de hatalmas csodákat ne várjon. ”

https://alimento.blog.hu/2014/03/08/kombucha_a_halhatatlansag_itala Alimento 2014. március 08. írta: Meleg Sándor


Ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Kobuchagomba témájú médiaállományokat.