Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Ehető gombák/Barnásvörös galambgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Barnásvörös galambgomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunkBarnásvörös galambgomba
(Russula integra var. integra, Syn: Russula integra)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ehető gomba!
A barnásvörös galambgomba galambgomba-alkatúak rendjébe, ezen belül a galambgombafélék családjába tartozó, Európában és Észak-Amerikában honos, fenyőerdőkben élő gombafaj.

Kalap

6-12 cm átmérőjű, az olajbarnától a borvörösön keresztül a csokoládébarnáig terjedő színű, fél-gömbölyűből domború, később laposra kiterül, közepe gyakran fakóbb, a kalapbőr sima és fényes, nedves időben tapadós, széle bordás. Bőre csaknem a közepéig lehúzható.

Lemezek

szélesek, sűrűn állók, alapjukon erezetesen érintkeznek egymással. Kezdetben fehérek, majd halványsárgák, megérve okkerek.

Tönk

vastag, fehér, szélesedő alján idővel sárga foltokkal. Tömör, kemény, később szivacsos. Felszíne eres, ráncos lehet.

Hús

fehér, merev, kellemes mogyoróízű.

Előfordulás

júniustól novemberig, egyenként vagy néhányadmagával jelenik meg luc-, erdei- és jegenyefenyők közelében, mindenféle talajon, elsősorban hegyvidéken, de síkságokon is gyakori.

Étkezési érték

ehető, ízletes gomba.

Megjegyzés

változatos színe miatt ezt a gombát nehéz meghatározni, de a hasonló színű fajoknak az íze csípős. A gomba megízlelése a legjobb eredménnyel kecsegtető módszer a galambgombák meghatározásában.

Lásd még


A Wikimédia Commons tartalmaz Barnásvörös galambgomba témájú médiaállományokat.

Forrás: Karin Montag - Gombák, Dr. Rimóczy Imre - Gombaválogató 5.