Gomba/Ehető gombák/Rőt selyemgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Rőt selyemgomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Ehető gombák Nem ehető gombák Mérgező gombák Gyógygombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombák Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunkAmanita fulva 060820w.jpg
Rőt selyemgomba
(Amanita fulva, Syn: )
Más neve(i): Rőt selyemgomba

Étkezési érték: feltételesen ehető, nyersen mérgező faj. A rőt selyemgomba nyersen fogyasztva megárthat; főzés után ehető, de csak a hozzáértőknek ajánlott.

A rőt selyemgomba a kalaposgombák rendjén belül a galócafélék családjába tartozó Amanita nemzetség egyik nyersen mérgező, Magyarországon is előforduló gombája.

Kalapja

vörösesbarna, fiatalon karcsú, tojásdad, később kiterül; széle mindig jellegzetesen bordázott; átmérője 4‑8 cm. Lemezei fehérek, sűrűn és szabadon állók, élük finoman rovátkolt.

Tönkje

fehér vagy hússzínű, csak néha látható rajta kígyóbőrszerű minta; gallérja nincs. Bocskora fehéres, de helyenként vörösbarna elszíneződés is megfigyelhető rajta.

Hús A gomba húsa egységesen fehér, vizenyős, illata és íze jellegtelen. Spórapora fehér; a spórák gömbölyűek, méretük 8‑12 μm.

Lombos- és fenyőerdőkben egyaránt előfordul, kedveli a savanyú talajú, ingoványos helyeket. Általában erdeifenyők és nyírfák alatt található. Júliustól októberig terem.


Hasonló fajok[szerkesztés]

- A rőt selyemgomba elsősorban az Amanita nemzetség gallérral nem rendelkező fajaival (selyemgombák) téveszthető össze. Az óriás selyemgomba jóval nagyobb méretű; kalapján sokszor burokmaradványok vannak.
- A narancsszínű selyemgombát élénkebb színei és mintázott törzse különböztetik meg, húsa pedig fenollal sötétvörös lesz, míg a rőt selyemgombáé csokoládébarnára változik.


Lásd még[szerkesztés]

Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Rőt selyemgomba témájú médiaállományokat.