Gomba/Ehető gombák/Kenyérgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Kenyérgomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Ehető gombák Nem ehető gombák Mérgező gombák Gyógygombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombák Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunkKenyér tejelőgomba
A lemezek által kiválasztott bőséges, tejszerű nedv.
Kenyérgomba
(Lactifluus volemus, Syn: Lactarius volemus)
Más neve(i): Kenyér tejelőgomba

Étkezési érték: ehető gomba.

A kenyérgomba az osztatlan-bazidiumú, azon belül a Galambgombafélék közé, a tejelőgombák csoportjába tartozó ehető gombafaj.
A gomba az északi félteke mérsékelt éghajlatú térségeiben él, Európa, Észak-Amerika és Ázsia nagy részén, illetve Közép-Amerika és Ázsia szubtropikus és trópusi éghajlatú vidékein is megtalálható. Mikorrhizás (gyökérkapcsolt) életmódot folytat, számos fafajta törzse körül nő nyártól őszig.
A kenyérgomba kalapja kezdetben begöngyölt szélű, közepe bemélyedő, majd szétterül és tölcséres lesz, színe barack vagy sárgásbarna, átmérője akár 11 cm is lehet. Lemezei sűrűn állók, halványsárga színűek, néha elágazóak.
A lemezek megtörve jelentős mennyiségű tejnedvet engednek ki magukból. A gombának jellegzetes, halra emlékeztető illata van, amely ízét és élvezeti értékét nem befolyásolja.
A gomba húsában az ergoszterolhoz ergosterolen hasonló szteroidokat találtak, illetve természetes kaucsukot tartalmaz a nedve.
Filogenetikai elemzések során azt állapították meg, hogy a Kenyérgomba L. volemus több fajból, vagy alfajból áll.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

A kenyérgomba közeli rokona a w:Lactarius corrugis, amely kinézetre is hasonló, utóbbinak azonban gyengébb vagy nincsen illata, a kalap felülete ráncosabb, lemezei sötétebb színűek és a kalap színe kevésbé narancssárgás.
Szintén hasonló még a w:Lactarius hygrophoroides, amelynek azonban kevésbé sűrűn állnak a lemezei.


Lásd még[szerkesztés]

Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

A Wikimédia Commons tartalmaz Kenyérgomba témájú médiaállományokat.