Gomba/Ehető gombák/Hegyes kucsmagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 2971 bájt

Gombák

Hegyes kucsmagomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gyógygombák Gomba fajták
Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombákEcetek Fűszeres ecetek Kandírozás MustárkészítésMorchella conica 1 beentree2.jpg
Morchella conica d.jpg
Hegyes kucsmagomba


(Morchella conica, Syn:Morchella elata) (Morchella conica var.deliciosa )
Más neve(i): nyúlánk kucsmagomba

Étkezési érték: ehető gomba, Csak feltételesen fogyasztható!

(ehető, jóízű, aromás gomba, de jól főzzük, süssük meg, mert nyersen fogyasztva egyeseknél allergiás tüneteket okozhat.)

A tömlősgombák törzsébe tartozó csészegombák rendjén belül a kucsmagombafélék családjába tartoznak.

Süveg

4-12 cm magas, jellegzetesen hegyes csúcsú, de lehet kerekded vagy ovális is, felületén a hosszirányú bordák közel párhuzamosan futnak, színe először szürkés, majd szürkésbarnás, a bordái sötétebbek, gyakran feketedők.

Tönk

fehéres, majd okkeres, felülete szemcsés, barázdás.

Előfordulás

márciustól májusig, lomb és fenyőerdőben, ligeterdőben, újabban gyakran kéregmulcson is. Hazánkban nem ritka.


Érdekesség

„Szerencsére a magyar hivatalos, tudományos gombanévanyag jó része népi eredetre megy vissza, nem vagy nem egészen művi. Ez a helyzet a kucsmagombák esetében is.
Az előfordulás idejére utal szengyörgygomba neve (Csík, Kászon). Valóban a Székelységben Szent György-nap tájára tehető megjelenése.
A faszkagomba (Felcsík), faszkógomba (a leggyakrabban használt Csíkban, Gyergyóban, Gyimesben), cigányfaszú gomba (Udvarhelyszék), péterfaszú gomba (Háromszék), sapkagomba (Csík), suskagomba (Háromszék), süveggomba (Csík, Gyergyó, Háromszék, Udvarhelyszék), kucsmagomba (általános), kalapgomba (Csík, Gyimes) nevek mind a gomba alakjára utalnak. Ehhez még hozzátehetjük azt, hogy a Péter, Jancsi nevek a magyar nyelvterület nagy részén a hím nemi szervre is utalhatnak. Eufémizmusként hat a székelyes csángóknál (Bahána) előforduló szentpéteri gomba neve. Valószínűleg a szomszédos Gorzafalván használt péterkegomba változataként, szentesítéseként.
A termés idejére és a gomba alakjára egyaránt utaló népi nevünk is van Gyergyóból: őszi trottyosgomba. ::Zeteváraljáról (udvarhelyszék) ismert feketegomba neve egyik-másik fajának sötétes színére utal. ::Valószínű ott gyakori a nyúlánk kucsmagomba vagy (és) az ízletes kucsmagomba feketés, szürkés színű változata.”[1]


Lásd még[szerkesztés]

  1. [1] Zsigmond Győző:A kucsmagombák a székely néphagyományban