Gomba/Gyógygombák/Kínai hernyógomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Kínai hernyógomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Ehető gombák Nem ehető gombák Mérgező gombák Gyógygombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombák Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk
[[Fájl:|thumb|200px|right|]]

Kínai hernyógomba
(Cordyceps sinensis, Syn: )
Más neve(i): -

Étkezési érték: ehető gomba.

A kínai hernyógomba, a tömlősgombák családjába tartozó és a mintegy 400 tagot számláló Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein őshonos.
A hagyományos kínai orvoslásban a gombát más növényekkel (pl. ginszenggel) együtt porítva, teának vagy alkoholban áztatva és tinktúrának elkészítve alkalmazzák.
Elsősorban a hosszan tartó betegség után legyengült szervezet “energizálására” javasolják a használatát.
Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdők- és a hörgők váladékának csökkentése, tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendszertelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom, éjszakai izzadás, és az idegrendszer tonizálása.
-
Kínai hernyógomba ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai hernyógomba témájú médiaállományokat.