Gomba/Ehető gombák/Disznófülgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Disznófülgomba

Gomba portál Mikológia Gombalista (HU-La) Gombanevek változásai Ehető gombák Nem ehető gombák Mérgező gombák
Gyógygombák Gomba fajták Védett gombák Gombák eltevése Gombás ételek Mit-mihez használjunkDisznófülgomba
Disznófülgomba
(Gomphus clavatus, Syn: Neurophyllum clavatum )
Más neve(i): Lila rókagombagomba, Zápfoggomba
Magyarországon védett gomba! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2016)

Étkezési érték: ehető gomba Jóízű.

A disznófülgomba a Gomphaceae családba tartozó, Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, hegyvidéki erdőkben élő, ehető gombafaj. Az 1980-as évek óta visszaszorulóban van, több európai országból kipusztult.
Magyarországon ritka, veszélyeztetett faj, az Északi-középhegységből ismertek állományai.
A disznófülgomba termőteste akár 15 és 17 cm magas is lehet; alakja fiatalon bunkószerű, később szabálytalanul hullámos szélű, lebenyes tölcsér alakot vesz fel. Lefelé elvékonyodó; 2-4 cm magas és 1-3 cm vastag töve fehéren nemezes. Egy tőből 1-3 tölcsér is kinőhet, amelyek széle összeforrhat.
Belső felszíne sima, ibolyás színű, később sárgás okkerre kifakuló. A külső termőréteg hosszanti irányban ráncolt, gyűrött, gyakran villaszerűen elágazó, ibolyás színű.
Húsa vastag, puha, sárgásfehér vagy lilás fehér színű, márványosan zónázott. Szaga nem jellegzetes, íze enyhe, idős korban kissé kesernyés.
Spórapora barnás. Spórája megnyúlt ellipszis vagy mandula alakú, rücskös felszínű, számos olajcseppel. Mérete 11–16 x 4,5–6,5 µm.
Jellegzetes alakja és színe könnyen felismerhető, esetleg az idős, kifakult példányai hasonlíthatnak a védett sötétedőhúsú rókagombára (Cantharellus melanoxeros) a lilásszürke, lefutó erezetű termőréteg miatt, de a disznófülgomba termőrétegének színe idősen is lilás marad, és a húsa nem feketedik.
Hegyvidéki lombos és fenyőerdőkben található meg bükk, jegenyefenyő vagy lucfenyő alatt egyesével, kisebb csoportban, ritkán boszorkánykörben. A meszes talajt kedveli, de savanyú talajon is előfordulhat. Nyáron terem.
Magyarországon fokozottan védett!

Hasonló fajok[szerkesztés]

-

Lásd még[szerkesztés]

Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Disznófülgomba témájú médiaállományokat.