Gomba/Ehető gombák/Disznófülgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 2690 bájt

Gombák

Disznófülgomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gyógygombák Gomba fajták
Gombás ételek Gombák eltevése Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás MustárkészítésDisznófülgomba
Disznófülgomba
(Gomphus clavatus, Syn: )
Más neve(i): Lila rókagombagomba, Zápfoggomba

Étkezési érték: ehető gomba Jóízű. Magyarországon védett! Természetvédelmi értéke: 10 000 Ft. Az 1980-as évek óta visszaszorulóban van, több európai országból kipusztult.

A Gomphaceae családba tartozó, Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, hegyvidéki erdőkben élő gombafaj. Eurázsiában és Észak-Amerikában honos. Magyarországon ritka, veszélyeztetett faj, az Északi-középhegységből ismertek állományai.
A disznófülgomba termőteste akár 15 cm magas és 17 cm magas is lehet; alakja fiatalon bunkószerű, később szabálytalanul hullámos szélű, lebenyes tölcsér alakot vesz fel. Lefelé elvékonyodó; 2-4 cm magas és 1-3 cm vastag töve fehéren nemezes. Egy tőből 1-3 tölcsér is kinőhet, amelyek széle összeforrhat.
Belső felszíne sima, ibolyás színű, később sárgás okkerre kifakuló. A külső termőréteg hosszanti irányban ráncolt, gyűrött, gyakran villaszerűen elágazó, ibolyás színű.
Húsa vastag, puha, sárgásfehér vagy lilás fehér színű, márványosan zónázott. Szaga nem jellegzetes, íze enyhe, idős korban kissé kesernyés.
Spórapora barnás. Spórája megnyúlt ellipszis vagy mandula alakú, rücskös felszínű, számos olajcseppel. Mérete 11–16 x 4,5–6,5 µm.
Jellegzetes alakja és színe könnyen felismerhető, esetleg az idős, kifakult példányai hasonlíthatnak a védett sötétedőhúsú rókagombára (Cantharellus melanoxeros) a lilásszürke, lefutó erezetű termőréteg miatt, de a disznófülgomba termőrétegének színe idősen is lilás marad, és a húsa nem feketedik.
Hegyvidéki lombos és fenyőerdőkben található meg bükk, jegenyefenyő vagy lucfenyő alatt egyesével, kisebb csoportban, ritkán boszorkánykörben. A meszes talajt kedveli, de savanyú talajon is előfordulhat. Nyáron terem.


Hasonló fajok[szerkesztés]

-


Lásd még[szerkesztés]

Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Disznófülgomba témájú médiaállományokat.