Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Gyógygombák/Shiitake

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Shiitake

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunkShiitake
Shiitake
Shiitake
illatos fagomba
Hifa
Gombamosás
Siitake
(Lentinula edodes, Syn: Lentinula edodes)
Más neve(i): illatos fagomba
A siitake, gyógyhatású gombafaj. Egyes források szerint a legrégebbi termesztett gombafaj. Japánban és Kínában már mintegy 2000 éve termesztik, mára világszerte elterjedt. Honos K-Ázsiában (Kína, Japán), faélősködő vagy korhadt fák törzsén él. Termeszthető, Magyarországon is ismert. Általánosan elterjedt magyar neve nincs, de felmerült az „illatos fagomba” elnevezés.
Őshazája a Távol-Kelet (Kína, Japán, Korea, Nepál, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Új-Guinea, Vietnam). Holt faanyagokon él, eredetileg főleg a pasaniafa (Pasania cuspidata) anyagán, de miután másutt is termeszteni kezdték (például Európában) kiderült, hogy a bükk, a tölgy vagy a gesztenye fáján is megél.
A csiperke és a laskagomba után a legnagyobb mennyiségben termesztett gomba: évente mintegy 600 000 tonnát termelnek belőle, főleg Kelet-Ázsiában.
A siitake név japán szóösszetétel: sii jelentése „pasaniafa”, take jelentése „gomba”. Kínai neve hsziag gu. Általánosan elterjedt magyar neve nincs, de felmerült az illatos fagomba elnevezés.
A siitake vörösbarna színű, közepes termetű, fehér húsú kalapos gomba. Jól szárítható és porítható.[1]
Fehér korhasztó, azaz miután enzimeket kibocsátva lebontja többek közt a fa lignintartalmát, annak színe kivilágosodik.


Tartalmaz:→ 1,3-poli-b-glucan lentinan, kéntartalmú lentionin, kálium, cink, mikroelemek, természetes rezet, szelént, folsavat, magnéziumot. Vitaminok: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), B6- és D vitamint, de vasat és foszfort, melyek támogatják a vérerek, a csontok és immunrendszer egészségét.
Gyógyhatása(i): Tumorgátló és a vérkeringési zavarokat enyhítő hatású, aspecifikus immunstimulans (lentinan intravénásan). Erősítő, érelmeszesedés-gátló kivonatai is gyógyszerek. A siitake mindemellett bakteriosztatikus (baktériumok növekedését, vagy szaporodását megállító) hatású is, gátolja több baktériumfaj szaporodását.
Japánból jelentős mennyiségben exportálják. Az 1990-es évek óta Magyarországon is növekvő mennyiségben termesztik, részben exportra.


Felhasználjuk:Élelmiszer, fűszer.
A távol-keleti népgyógyászat a gombát egy sor panasz esetén ajánlotta és alkalmazta, így meghűlés, tüdőgyulladás vagy gyomorpanaszok esetén általános erősítőszerként szolgált.
A japán szakirodalom még szélesebb körű hasznosítást említ, amikor a gyomorfekély, székrekedés, különböző allergiák, gennyesedések, neuralgia, sőt szexuális zavarok kezelésében is sikeres eszköznek említi a gombát.
Kínában a gombát egész kultusz övezte, amit jól szemléltet, hogy Vu Sui, a Ming dinasztia neves orvosa egyszerűen életelixírnek tartotta. Az orvosok és betegeik fennmaradt feljegyzései alapján tudjuk, hogy sikerrel alkalmazták a gomba micéliumát is gyomorfekély, hepatitisz, diabétesz, leukémia, reumás fájdalmak, különböző allergiák kezelésére is.
Mai fontosságát talán az is szemlélteti, hogy a Kínai Tudományos Akadémia az ország egyre nagyobb számú népessége egészségmegőrzéséhez külön tudományos kutatási programot indított a gombával kapcsolatban.
A tradicionális kínai és japán népgyógyászatban megfázás, gyulladások, gyomorpanaszok, májbetegségek, köszvény, aranyér, idegi betegségek, szexuális zavarok, fejfájás, érbetegségek, tumorok és további számos probléma, betegség esetén alkalmazzák.
Fontos megjegyezni, hogy egyes személyek dermatitis (bőrgyulladás), jellegű reakciót mutathatnak a fogyasztása esetén amennyiben nyers, kezeletlen terméket fogyasztanak (shiitake dermatitis).
Japánban a shiitake gombából kinyert, az immunrendszert erősítő lentinánt hivatalosan is gyógyszerként használják.
Olyan poliszacharid molekulákat mutattak ki a gomba termőtestéből és micéliumából, melyek igazoltan hatásosak egyes tumortípusok ellen, azaz antitumor-hatásúak. 1969-ben kezdődtek Japánban azok a szervezett vizsgálatok, melyek célja a gomba antitumor-hatásának igazolása volt. Kísérleti állatoknál előidézett daganatos megbetegedések (Sarcoma 180) jelentős arányban javultak, illetve meggyógyultak a gomba vizes kivonatával végzett kúra hatására.
Legismertebb ilyen daganatellenes vegyület a lentinan. A gombából könnyen lehet különböző poliszacharidokat izolálni, majd steril, fagyasztva szárított készítményt előállítani. Az ilyen készítményeknek semmilyen káros hatásuk nincs, alkalmasak viszont különböző betegségek megelőzésére, azaz alapvetően immunrendszert erősítő hatásúak.
Egy másik, ma már egyértelműen igazolt hatás a vér lipid- (koleszterin)-szintjének szabályozásával kapcsolatos. Már a '60-as évek vége felé beszámoltak olyan állat-, majd később humán-kísérletekről, amelyekben a néhány napig gombatartalmú táplálékot fogyasztók vérében 20-25 százalékos koleszterinszint-csökkenést mértek. E hatásért felelős anyag az eritadén, amelyet ma már szintetikusan is előállítanak.
A vegyület koleszterincsökkentő hatásának mechanizmusa még ma is vitatott, hatékonysága azonban kétségtelen. Adatok utalnak a gomba vírusok elleni hatásának lehetőségére is (influenza), de inkább csak akkor, ha az ilyen kezelések már a vírusfertőzés előtt megkezdődtek.
A shii take használata ugrásszerűen nő a világban, így ma már hazánkban is termesztik, sőt az otthoni hobbiszintű termesztéséhez is kaphatók megfelelő alapanyagok, azaz a már csak a letermesztésre váró termesztőblokkok. Ezekből néhány héten, egy-két hónapon át nyerhetünk néhány friss, illatos, egészséges termőtestet. Ezeket frissen különböző kiváló gombás ételekhez, szárítva vagy őrölve fűszerként használhatjuk. Mód van a gombaporból tea készítésére. Rendszeres, kúraszerű fogyasztása nagy jelentőségű lehet, amellett hogy a változatos táplálkozásban értékes helye van.


Ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.


Lásd még[szerkesztés]

Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Shiitake


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Shiitake témájú médiaállományokat.