Gomba/Ehető gombák/Sárga gévagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 3407 bájt

Gombák

Sárga gévagomba

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gyógygombák Gomba fajták
Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombákEcetek Fűszeres ecetek Kandírozás MustárkészítésSárga gévagomba
Sárga gévagomba
Sárga gévagomba
(Laetiporus sulphureus, Syn:(Syn:{{{2}}}, )
Más neve(i): sárgagéva vagy givagomba fűzfagomba, reves cseresznyefagomba, karélyos tinóru, fűzfatüdő, kénsárga gévagomba
Élő vagy elhalt lombos fákon, ezek vastag ágain telepszik meg; az ártéri erdőkben gyakran jelennek meg.
Termőteste egyéves, taplószerű, emeletesen terem a fákon. Néha gumószerű. Felülete hullámos-dudoros, egyenetlen, de lehet sima is. Színe fiatalon élénksárga, narancssárga, néha vöröses árnyalattal tarkított. Átmérője általában 30–50 cm átmérőjű, de elérheti az 1 méter is, egy-egy termőtestcsoport tömege 5-10 kg, de az irodalmi adatok 100 kg-osról is szólnak. Húsa fehér, fiatalon puha. Szaga és íze kissé fanyar, savanykás-fűszeres, az idősebb példányoké csípős, csersavas. Legkorábban vízparti öreg fűzfákon és vadcseresznyén jön elő, de minden lombos fán előfordulhat. A megtámadott fa barnakorhadását idézi elő. A termőteste az akadályokat körbenövi.
Nyáron érdemes gyűjteni a fiatal, még puha húsú példányokat, mert később a többi taplógombához hasonlóan húsa keménnyé válik.
Könnyen és tisztán gyűjthető. A lédús példányok könnyen összenyomódnak. Addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad. Leszedés után hamar kiszárad.
A tisztításakor a szívósabb részeket, a benőtt idegen anyagokat kell eltávolítani, majd a célnak megfelelően darabolni. Nyersen mérgezőnek tartják. Nehezen emészthető, de kitűnő gomba. Nagyon jó rántott gomba, sörkorcsolya, pörkölt, leves, tojásos gomba, svédgomba, majonézes gomba, vagdalt készíthető belőle. Rizses gombához is nagyon jó.
Szárításra nem alkalmas, mert szárítmánya ízetlen, fás állagú és a vizet sem veszi fel.
A belőle készített kész vagy félkész ételek gyorsfagyasztással jól tartósíthatók.
Feldarabolás után előfőzve sós-ecetes-fűszeres lében hosszú időre konzerválható. Lehet közéje vöröshagymát szeletelni, egy-két gerezd fokhagymával is fűszerezni. Díszítésre használhatunk sárgarépát, tehetünk bele tormaszeleteket is. A konzerv salátaként közvetlenül fogyasztható, de készíthetünk felhasználásával majonézes gombát, svéd-gombát is.
Felhasználják a laskagombához hasonlóan húsok ízesítésére, vagy előfőzést követően húspótló ételként kisüthető, esetleg rántott gomba, sörkorcsolya, pörkölt, leves, tojásos gomba, svéd-gomba, majonézes gomba, vagdalt, saláta készíthető belőle. Rizses gombához is nagyon jó.

Lásd még[szerkesztés]


A Wikimédia Commons tartalmaz Sárga gévagomba témájú médiaállományokat.