Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Ehető gombák/Barna csészegomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Barna csészegomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunkBarna csészegomba
(Peziza badia, Syn: Plicaria badia)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ehető gomba!
Jellemzés

A barna csészegomba a csészegombafélék rendjébe tartozó gombafaj.
Kicsiny, csésze alakú, porcosan puha, barna gomba.

Termőtest

Nem nagy méretű, 2-8 cm széles. Belül barna, vörösbarna, olajbarna, gesztenyebarna, kívül halványabb barnás és finoman szemcsés, hamvas.

Termőréteg

A csésze belső oldalát béleli ki. Az érett gombából olykor cigarettafüsthöz hasonlóan lövelli a spórafelhőt. A spórák tojás alakúak, aránylag nagyok, fehérek.

Tönk

Nincs.

Hús

Rugalmas, majdnem porcos, de eléggé könnyen törik. Szag és íz: Kissé fűszeres, gombaszagú.

Termőhely és idő

Erdőben, főleg tölgyesben, a talajon terem, mohás, nyirkos helyeken, nyáron és ősszel helyenként seregesen is. Minthogy a talajon ülő gombát nehéz észrevenni, ha egyet találunk, érdemes tovább keresni.

Felhasználás

Bár vékony húsú, mégis eléggé kiadós, jó, ehető gomba. Idős korban azonban lehet kissé kesernyés ízű. Elkészítés előtt alaposan meg kell mosni, mert a föld és a homok rátapadhat. Szépen és gyorsan szárad.

Hasonló fajok

A barna csészegombának több, ugyancsak barna színű közeli rokona van, amelyek közül némelyik, például a rövid, bordás tönkjéről felismerhető, de nem ehető nyeles serleggomba ugyancsak gyakori. Mérgező csak a tulipán-csészegomba, amely belül lilás, kívül barnásfehér és csillagszerűen behasadozó.


Lásd még


A Wikimédia Commons tartalmaz Barna csészegomba témájú médiaállományokat.