Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Gyógygombák/Kínai hernyógomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Cordyceps sinensis szócikkből átirányítva)


Gombák

Kínai hernyógomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk[[Fájl:|thumb|200px|right|]]

Kínai hernyógomba
(Cordyceps sinensis, Syn: )
Más neve(i): -

Étkezési érték: ehető gomba.

A kínai hernyógomba, a tömlősgombák családjába tartozó és a mintegy 400 tagot számláló Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein őshonos.
A hagyományos kínai orvoslásban a gombát más növényekkel (pl. ginszenggel) együtt porítva, teának vagy alkoholban áztatva és tinktúrának elkészítve alkalmazzák.
Elsősorban a hosszan tartó betegség után legyengült szervezet “energizálására” javasolják a használatát.
Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdők- és a hörgők váladékának csökkentése, tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendszertelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom, éjszakai izzadás, és az idegrendszer tonizálása.
-
Ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai hernyógomba témájú médiaállományokat.