Gomba/Gyógygombák/Shiitake

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2995 bájt

Növények gyógyhatása

Shiitake


Lentinula edodes.jpg
illatos fagomba
Siitake
(Lentinula edodes, Syn: )
Más neve(i): illatos fagomba


A siitake, gyógyhatású gombafaj. Egyes források szerint a legrégebbi termesztett gombafaj. Japánban és Kínában már mintegy 2000 éve termesztik, mára világszerte elterjedt. Honos K-Ázsiában (Kína, Japán), faélősködő vagy korhadt fák törzsén él. Termeszthető, Magyarországon is ismert. Általánosan elterjedt magyar neve nincs, de felmerült az „illatos fagomba” elnevezés.

Őshazája a Távol-Kelet (Kína, Japán, Korea, Nepál, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Új-Guinea, Vietnam). Holt faanyagokon él, eredetileg főleg a pasaniafa (Pasania cuspidata) anyagán, de miután másutt is termeszteni kezdték (például Európában) kiderült, hogy a bükk, a tölgy vagy a gesztenye fáján is megél.
A csiperke és a laskagomba után a legnagyobb mennyiségben termesztett gomba: évente mintegy 600 000 tonnát termelnek belőle, főleg Kelet-Ázsiában.
A siitake név japán szóösszetétel: sii jelentése „pasaniafa”, take jelentése „gomba”. Kínai neve hsziag gu. Általánosan elterjedt magyar neve nincs, de felmerült az illatos fagomba elnevezés.A siitake vörösbarna színű, közepes termetű, fehér húsú kalapos gomba. Jól szárítható és porítható.[1]
Fehér korhasztó, azaz miután enzimeket kibocsátva lebontja többek közt a fa lignintartalmát, annak színe kivilágosodik.


Tartalmaz: 1,3-poli-b-glucan lentinan, kéntartalmú lentionin, vitaminok, kálium, cink, mikroelemek
Gyógyhatása(i): Tumorgátló és a vérkeringési zavarokat enyhítő hatású, aspecifikus immunstimulans (lentinan intravénásan). Erősítő, érelmeszesedés-gátló kivonatai is gyógyszerek. A siitake mindemellett bakteriosztatikus hatású is, gátolja több baktériumfaj szaporodását.
Japánból jelentős mennyiségben exportálják. Az 1990-es évek óta Magyarországon is növekvő mennyiségben termesztik, részben exportra.


Felhasználjuk:Élelmiszer, fűszer.
Shiitake elenjavallat: -


Lásd még[szerkesztés]

Nyíl.gif Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Shiitake


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Shiitake témájú médiaállományokat.