Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Ehető gombák/Nyári vargánya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Boletus reticulatus szócikkből átirányítva)


Gombák

Nyári vargánya

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunkNyári vargánya
Nyári vargánya
Nyári vargánya
(Boletus reticulatus, Syn: Boletus aestivalis)
Más neve(i): -

Étkezési érték: ehető gomba.

Egész Európában, a legdélibb és a legészakibb részek kivételével megtalálható, de sehol sem igazán gyakori.
Lombos erdőkben, elsősorban tölgyesekben gyűjthető, a savanyú vulkanikus talajt kedveli, meszes talajon, mészkőhegységekben jóval ritkább, de megél homoki tölgyesekben is. Ritkábban fenyvesekben is előfordul.
Küllemében az ízletes vargányához hasonló, de kalapja púposabb, és rendszerint sötétebb színű, tönkje recés, hálózatos szemcsékkel díszített.
Húsa nyomásra, törésre nem kékül, tejnedvet nem ereszt. Magyarországon főleg nyáron, elsősorban júniusban, de kiadósabb, csapadékosabb években egészen októberig, az első fagyokig terem.
Szárításra kiválóan alkalmas, igen ízletes, közkedvelt gomba.
Jó termőhelyei: Mátra: (Recsktől délre, Csákánykő-Nagylápafő között, Muzsla-hegy, Tarna-völgy egyes részei), Zemplén: Bózsva-Telkibánya között a Kecske-pad, az Elő-hegy, Kovácsvágás-Nagyhuta közötti erdő, Hollóházától északra, északnyugatra a Lapis-völgy és a Hrabó-hegyek.


{

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyári vargánya témájú médiaállományokat.