Ehető gombák/Ízletes vargánya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Jump to navigation Jump to search


Recept mérete: 2876 bájt

Gombák

Ízletes vargánya

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevéseEcetek Fűszeres ecetek
Kandírozás MustárkészítésÍzletes vargánya
Ízletes vargánya
(Boletus edulis)
Más neve(i): Ízletes tinóru, jóféle vargánya, medveorrú gomba, úrigomba

Étkezési érték: ehető gomba.

Az ízletes vargánya a gombákhoz, azon belül tinórugomba-alkatúak rendjébe és a tinórufélék családjába tartozó faj.

Erdélyben „hiriba” névre hallgat. Ez a gomba a legtermetesebb és legkiadósabb (május végétől október közepéig szedhető) étkezési gombák közé tartozik.
A lombhullató erdőkben, de a kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul. Egész Európában elterjedt. A boletus a régi rómaiak legjobb étkezési gombája volt.
Magyarországon a Budai-hegységben több vargányamérgezés történt olyan ehető fajoknál, amelyek mérgező nehézfémeket halmoztak fel a termőtestben, tehát adott esetben az ehető vargányánál is vigyázni kell.
Mérgező rokona a nyomásra sértésre w:kékülő-zöldülő farkastinóru (Boletus calopus), amellyel könnyen össze is téveszthető!
Nem szabad összetéveszteni a w:sátántinóru (Boletus satanas) mérgező gombafajjal, melynek termete hasonló, de tönkje és kalapjának alja feltűnően piros, háta pedig nem barna, hanem fakó színű, húsa nyomásra gyengén kékül.
Ez a gomba nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva – köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.
Nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva — köretnek, rántva és pörkölnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.
A vargányafélék családjában is van néhány kékülő gomba, amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbbit azonban még a gombákat ismerőknek is illik megtenni.

Ehető rokonai

Lásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ízletes vargánya témájú médiaállományokat.