Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Ehető gombák/Fátyolos csigagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Gombák

Fátyolos csigagomba

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajtákEhető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombákGombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Fátyolos csigagomba

[[Fájl:|thumb|200px|right|Fátyolos csigagomba]]

Fátyolos csigagomba
(Hygrophorus purpurascens, Syn: -)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ehető gomba!

A fátyolos csigagomba a csigagombafélék családjába tartozó, Eurázsiában elterjedt, fenyvesekben élő gombafaj. Fürtökben vagy csoportokban nőnek a tűlevelű fák alatt, röviddel a hóolvadás után terem. Magyarországon ritka.


A kalap domború vagy lapított, átmérője 6–15 cm (2,4–5,9 hüvelyk). Színe a közepén rózsaszínű vöröstől a fehérig terjed, gyakran szabálytalanul rózsaszínű.

Hús

A hús fehér. 4,0-11,0 cm széles, domború, éréskor sík-domborúvá válik; széle fiatalon meghajlott, hajlott vagy időnként felfelé ívelt; felülete szivacsos, szilárd, viszonylag vastag, legfeljebb 1,0 cm; és fehértől halvány rózsaszínig terjednek, rózsaszínes vagy lilás vörös foltokkal. Szag nem megkülönböztethető, íze enyhe.

Lemezek

A lemezek az alsó szárhoz tapadnak, szorosak, keskenyek, viaszosak, fehértől krémesig, gyakran foltosak az életkor előrehaladtával.
A szár mérete 3–10 cm hosszú és 1–2,4 cm széles, és többé-kevésbé ugyanolyan színű, mint a kalap, gyakran sötétvörös foltos.

Spóra

A spóra fehér. A spórák vékony falúak, elliptikusak, simák, mérete 5,5–8 x 3–4,5 µm. A bazídiumok (spórahordozó sejtek) keskeny gömb alakúak, vékony falúak, négy spórásak, mérete 40–56 x 5–8 µm.


Hasonló fajok[szerkesztés]

- Összetéveszthető a lomberdőben élő, rózsásan foltos lemezű Vörösfoltos csigagombával Hygrophorus russula, sárgulásra való hajlam és a keményfákkal való kapcsolata alapján lehet megkülönböztetni.
- a borvörös lemezű Vöröslila csigagombával Hygrophorus capreolariusLásd még[szerkesztés]


Forrás: Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

Forrás: TERRA Alapítvány

A Wikimédia Commons tartalmaz Fátyolos csigagomba témájú médiaállományokat.