Gomba/Ehető gombák/Akáccsiperke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Gomba‎ | Ehető gombák(Agaricus bresadolanus szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Gombák

Akáccsiperke

Gomba portálMikológiaGombacsaládokGombalista (HU-La)Gombanevek változásaiGomba fajták
Ehető gombákGyógygombákNem ehető gombákMérgező gombákGombamérgezésekVédett gombák
Gombák eltevéseGombás ételekGombavizsgálatGombanaptárGomba szótárMit-mihez használjunk


Akáccsiperke
Akáccsiperke
(Agaricus bresadolanus, Syn: Agaricus romagnesii )
Más neve(i): Akác-csiperke; Gyökeres csiperke

Étkezési érték: ehető gomba.

Közép- és Dél-Európában, valamint Ázsiában fordul elő. Az akáccsiperke a csiperkefélék családjába tartozó, ehető gomba. Májustól októberig terem egyesével vagy csoportosan a homokos talajú akácligetekben.

Kalapja

Az akáccsiperke kalapja 5-10 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, idősebb korban ellaposodik és közepén benyomódhat. Színe fehér, középen szürkésbarnás árnyalatú. Közepe pikkelyes, szálas felületű, a perem felé sima. Sűrűn álló lemezei a tönknél felkanyarodnak, ahhoz nem nőnek hozzá. Színük kezdetben halvány hússzínű, idősödve vörösbarnák, majd egészen sötétbarnák lesznek. A kalap húsa viszonylag vékony, fehér, vágásra nem színeződik, kellemes gombaillatú.

Tönkje

4-8 cm magas és 1-2 cm vastag; színe fehéres, benyomva kissé megsárgulhat. Tövénél gumós, gyökérszerű micéliumszálak állnak ki belőle. Fiatalon a felső része enyhén rózsás árnyalatú. Középtájon vékony, hártyás gallér található rajta.

Spórapora

sötétbarna, a spórák 6-7 mikrométer hosszúak és 4-4,5 mikrométer szélesek, simák, oválisak.

Hasonló fajok

Hasonlít hozzá a mérgező fenolszagú csiperke (Agaricus pilatianus)), de az vágásra krómsárgára színeződik és gallérja vastag. Szintén hasonló az ehető karcsú csiperke (Agaricus silvicola), amely nyúlánkabb, húsa nyomásra elsárgul, lemezei fiatalon fehérek, majd szürkés rózsaszínek.
Valamennyi csiperkefajnál gondolni kell a gyilkos galócával való összetéveszthetőségre, különösen a fiatal példányok esetén. Az akáccsiperkénél a rózsaszín lemezek, a bocskor hiánya és a termőhely (erdő helyett akácligetek) különböztetik meg tőle.

Lásd még


A Wikimédia Commons tartalmaz Akáccsiperke témájú médiaállományokat.