Szakácskönyv/Mit-mihez/K/Kerti kakukkfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3010 bájt

Növények

Kerti kakukkfű

Kerti kakukkfű
Mezei kakukkfű
Kerti kakukkfű
(Thymus vulgaris Syn: -)
Más neve(i): balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
Felhasználható része(i): A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől megtisztítva aromaőrző csomagolásban tároljuk. A kereskedelemben vágva és morzsolva forgalmazzák.
Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét.
Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.
Gyógyhatása(i):
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. :Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
Nyákoldó és köptető hatása is van, de legfőbb értéke a timol (40%) és a karvakrol (15%), amelynek erős fertőtlenítő és antimikrobiális hatását köszönheti.


Kerti kakukkfű elenjavallat: Kis gyermekeknek nem ajánlható. - Az illóolaj MÉRGEZŐ hatású lehet, ezt csak külsőleg alkalmazzuk! - Egyéni érzékenység eseten bőrkiütéseket okozhat! - Pajzsmirigypanaszokban ne használjuk, mert gátolja a pajzsmirigy működését!

Magyar Wikipédia: Kerti kakukkfű

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti kakukkfű témájú médiaállományokat.