Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/D/Damaszkuszi rózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2128 bájt

Szakácskönyv

Damaszkuszi rózsa

Damaszkuszi rózsa
Damaszkuszi rózsa
Damaszkuszi rózsa
(Rosa x damascena, Syn: )
Drog Rosae aetheroleum,
Más neve(i): '

A rózsa finom illata a világ sok konyhájában otthon van.

Indiában népszerű ital a Lassi, a rózsavízzel ízesített joghurt.

Nyugat – és Közép-Ázsiában a rózsaolajat édességekhez használják.

A rózsaszirmok marokkói fűszerkeverék összetevői, az európai konyhában pedig a legismertebb amihez rózsavíz szükséges a marcipán. Sütemények, desszertek, gyümölcsös italok, a damaszkuszi rózsa felhasználásának csak a képzelet szabhat határt.

Gyógyhatása(i):
A damaszkuszi rózsa olaja tehát alkalmas : bronchitisz, száraz és gyulladt bőr, fekélyek, szívdobogás, depresszió és szorongás esetén, és elmondható róla hogy előhozza a szunnyadó érzékiséget.
Halál vagy sületés-z a rózsaolaj harmonizáló hatása révén megnyugtatja az érzéseket, csökkenti a félelmeket, segíti az elengedést. A rózsaolaj egyensúlyban tartja a női hormonokat, szabályozza a havi vérzés ciklikusságát, enyhíti az ilyenkor tapasztalható görcsöket.
A kozmetikai iparban nem csak bőrápoló tulajdonságait használják ki mint sejtregeneráció, hűtő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő dezodoráló, hanem az egyedülálló pszichológiai hatását is amely azt sugallja a szépség belülről fakad. Így a rózsaolaj vagy a rózsavíz használható az arc a test a haj ápolására.
A rózsaszirom jól keverhető más gyógyteákkal és alkalmazható szorongás oldására, szívnyugtatónak, vértisztítónak vagy külsőleg bőrproblémák esetén.


Ellenjavallat:
-


Lásd még: Bővebben

Magyar Wikipédia: Damaszkuszi rózsa


A Wikimédia Commons tartalmaz Damaszkuszi rózsa témájú médiaállományokat.