Szakácskönyv/Mit-mihez/E/Erdei csiperke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2134 bájt

Szakácskönyv

Erdei csiperke

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Erdei csiperke
Erdei csiperke
(Agaricus silvaticus, Syn: Agaricus fuscofibrilosus, Agaricus heamorrhoidarius)
Más neve(i): Fenyves csiperke; sötétszálas csiperke


Étkezési érték: ehető gomba, illatos és jóízű gomba, de vékony húsa miatt nem kiadós.

Az erdei csiperke elterjedt faj, főleg fenyvesekben, ritkábban bükkösökben található, gyakran csoportosan. Júniustól októberig terem.
Nyersen salátákba, levesnek, mártásnak, vajban párolva fokhagymával ízesítve, kalapját kivájva húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is kitűnő.

Hasonló fajok

- A MÉRGEZŐ barnapikkelyű csiperke, Júliustól - októberig; lomb- és vegyes erdőben, parkokban, bokros helyeken.
- az ehető csoportos csiperke, A többi csiperkétől eltérően mindig többedmagával, szorosan egymás mellett jelenik meg, egy nagyobb kolónia súlya meghaladhatja az egy kilogrammot.
- az ehető erdőszéli csiperke, fehér húsa kifejezetten ánizsillatú. Vágásra, nyomásra gyengén sárgul. Levesnek, salátának, tésztákhoz, zöldségekhez, pörköltekhez, használjuk, de nyersen, grillezve, rántva, húshoz, jó ételízesítőnek, vagy töltve is kitűnő.
- az ehető ligeti csiperke, júniustól novemberig, ligetes lomb- és fenyőerdőben, réten, legelőn növő, elég gyakori faj.
- az ehető óriás csiperke Íze - szaga kellemes, az utóbbi leginkább a mandula illatára emlékeztet. Nem téveszthető össze semmivel.
Ellenjavallat: -


Magyar Wikipédia: Erdei csiperke


A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei csiperke témájú médiaállományokat.