Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/A/Afrikai szilva

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1980 bájt

Szakácskönyv

Afrikai szilva

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Afrikai szilvafa
Afrikai szilva
(Prunus africana, Syn: -)
Drog Pruni africanae cortex,
Más neve(i): Nevezik afrikai meggynek és egyszerűen afrikai szilvának is.


Tartalmaz:→ fitoszterinek és észterszármazékaik, ferulasav-származékok (n-dokozanol és n-tetrakozanol), pentaciklikus triterpének (urzolsav és oleanolsav), valamint zsírsavak (főként palmitinsav).
Gyógyhatása(i): A népi gyógyászatban régóta felhasználják a kérgét. - Afrikában a vizelés közben jelentkező fájdalmak, mellkasi fájdalmak, malária, láz, és gyulladások kezelésére alkalmazzák. - A kérgéből nyert kivonatokat a gyógyszeriparban jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére használt készítmények tartalmazzák. - A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel drogja, ami a fa törzsének vagy ágának egész vagy aprított, szárított kérge (Pruni africanae cortex) néven hivatalos.

Hazájában fáját különféle szerszámok nyelének készítésére is felhasználják. - Gyógyászati célú kitermelése miatt vált a faj veszélyeztetetté.

Ellenjavallat: Mellékhatásként ritkán általános gyomor-bélrendszeri tünetek (hasmenés, székrekedés, hasfájás), fejfájás és bőrelváltozások fordulhatnak elő az afrikai szilvafa kéregkivonatát tartalmazó készítmények használatakor. - Ellenjavallat - a növénnyel szembeni egyéni allergiát kivéve - nem ismert.


Lásd még: A növényről Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Afrikai szilva


A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai szilva témájú médiaállományokat.