Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/I/Indiai lótuszvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2410 bájt

Szakácskönyv

Indiai lótuszvirág

fejlődő magvai
Érett termése
Indiai lótuszvirág
(Nelumbo nucifera, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): '

A növény hatalmas, pajzs alakú leveleinek nyele a lemez közepéből ered, s emeli a viaszbevonatú, fonákán vörösen foltos levelet magasan a víz színe fölé. Emberfej nagyságú virágai rózsaszín, vagy fehér színűek. A kellemes illatú virág, körülbelül 1,5-2 méteres magasságban a levelek felett virít. Óriási, néha 30-40 centiméter hosszúságú sziromlevelei az erős napsütésben összezáródnak. A termőlevelek eredési helyei között a virágzati tengely tovább növekedik, s minden termőlevelet körgyűrűszerűen vesz körül. :Ettől felülnézetben szitaszerű, 5-10 centiméteres képződményt látunk, és ezeknek a lyukacsaiból nyúlnak ki a bibék. A nagyszámú porzó e tok oldalán sorakozik. A magházakból kialakuló makkszerű termések sok keményítőt tartalmaznak.

Kínában és Indiában fogyasztják, régebben, úgynevezett „varázsital” készítésére használták fel, ezt a lótuszfélét;

Manapság a holdsütemény összetevőjeként találkozhatunk vele:A holdsüteménynek magas a cukor-, zsír- és kalóriatartalma, Tradicionális tölteléke a vörösbab-pép, a feketebab-pép, a lótuszmagpép, sózott kacsatojás-sárgája (ami a teliholdat szimbolizálja).
A modern változatok már sokféle ízben kaphatóak, van csokoládés, citromos tea ízű, sajttorta ízű, libamájas, húsos, gyümölcsös, zselés, vagy akár fagylalttal töltött is.
Mivel nehéz elkészíteni, legtöbben inkább cukrászdában, szupermarketekben, pékségekben vásárolják..
A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt, az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, gyöktörzséből főzeléket, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.


Gyógyhatása

tejnedve gyógyászati célokat szolgál.

Ellenjavallat

-