Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/D/Durian

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2011 bájt

Szakácskönyv

Durian


Durian
(Durio zibethinus, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): '

A világ legbüdösebb gyümölcseként ismert durián Ázsiából származik. Megtalálható Indonéziában, a Maláj-félszigeten, Indiában, Srí Lankán és Thaiföldön is, de termesztik Afrika keleti részén, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában is. Külleme is különös, szaga azonban egyenesen taszítja az embert. A durián terebélyes, örökzöld fákon (Durio fafajtákon) terem. Miután teljesen megérett rothadó bűzt áraszt.

Egy jól megtermett durián 30 cm hosszúságú és 15 cm átmérőjű is lehet. Súlya általában 1-6 kg között változik. A héja vastag, kemény és tüskés, húsa a citromsárgától a narancsig terjed, fajtától függően. A bűzös, rothadó szaga ellenére az íze állítólag nagyon jó, kissé vaníliaszerű.
A gyümölcsben található aszkorbinsav, béta-karotin, kalcium, zsírok, foszfor, vas, kálium, keményítő, cukor, víz, nátrium, protein, B1, B2, és B3 vitamin, és jelentős mennyiségű Omega3 zsírsav.
Gyógyhatása(i): Szabályozza a vércukor szintet, ellazítja az idegeket és az izmokat. Egyesek szerint a depresszió ellen is kiváló, ugyanis fogyasztása jókedvre deríti az embert. A gyökere, a kérge, a termése és a levelei is hasznosak bizonyos betegségek gyógyításában. Láz ellen igen régóta bevetik, de sárgaság esetén is sok országban duriánból készült főzetet alkalmaznak. Egyes helyeken afrodiziákumként tekintenek rá.


Ellenjavallat: -


Lásd még: Bővebben Gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Durian