Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Mit-mihez/K/Közönséges mahónia

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1840 bájt

Szakácskönyv

Közönséges mahónia

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Közönséges mahónia
Közönséges mahónia
(Mahonia aquifolium, Syn: - )
Más neve(i): kerti mahónia


A közönséges mahónia, a borbolyafélék családjába tartozó mahónia nemzetség típusfaja. Észak-Amerika nyugati részén őshonos. A 19. század első felében hozták be Dél-Európába, Magyarországon is kedvelt, parkokban, kertekben, temetőkben gyakori növény, mely olykor ki is vadul.


Felhasználása

Az apró, lilásfekete bogyók magja nagy, ízük savanykás. A Csendes-óceán észak-amerikai partvidékének őslakosai a „salal” (ejtsd: szalál, Gaultheria shallon, fajdbogyó) termésével és más, édesebb bogyókkal keverve hagyományos étrendjük részeként fogyasztják.
Manapság időnként gyümölcszselét készítenek belőlük, ami dúsítható fajdbogyókkal is. A mahóniabogyó leve erjeszthető, bor készíthető belőle, de a folyamat sok hozzáadott cukrot igényel. A bogyók nyersen is fogyaszthatók, amint megcsípte őket az első fagy.
A vastagabb hajtások és gyökerek belső kérgéből sárga festék nyerhető, a bogyóból pedig lilás. A levelei magyalra emlékeztetnek, nem hervadnak, ezért jól használhatók a virágkötészetben.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Gyógytea Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Közönséges mahónia


A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges mahónia témájú médiaállományokat.