Növények/Zsírosolajok/Sáfrányosszeklice olaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2174 bájt

Növények

Sáfrányosszeklice olaj


Sáfrányos szeklice
Sáfrányosszeklice olaj
(Carthamus tinctorius , Syn: -)
(Drog(ok): |Carthami flos, Carthami fructus | Carthami oleum raffinatum (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.) | {{{3}}} | | | )
Más neve(i): bogáncssáfrány, kerti pórsáfrány, magyar pirosító, magyar sáfrány, parasztsáfrány, parasztok rokkája, pórsáfrány, szeklice, olajözön, saflor, szaflór, vadsáfrány.


A sáfrányos szeklicét már ókori egyiptomban is használták főleg textíliák színezésére. Igazi jelentőségét csak a 19. században ismerték fel rájöttek, hogy magjából értékes olaj nyerhető, ami egyenértékű a napraforgóolajéval. A sáfrányosszeklice-olaj a sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) vagy más néven olajözön vagy pórsáfrány nevű növény magjaiból sajtolt növényi olaj.

{{tartalmaz| pártában 24-30% sárga pigment “szaflorsárga”, valamint a sárga, ill. vörös színt okozó carthamin (0,3-0,6%). Érett kaszatokból rendszerint hidegen sajtolják a linolsavban gazdag olajat.

Gyógyhatása(i): ártalmatlan festékanyaga miatt engedélyezett élelmiszeripari adalék. Az olajat

érelmeszesedés megelőzésére vagy étkezési célra.


Felhasználjuk:Hideg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez és salátákhoz. - Sütésre és főzésre használják leginkább, többszörösen telítetlen zsírsav tartalma miatt étrend kiegészítőként, de a margaringyártásban is felhasználják. - A kozmetikai ipar olcsó szappanok alapanyagaként használja. - A festészetben a lenolaj helyettesítésére használják, mivel nem sárgul meg.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Sáfrányosszeklice olaj


A Wikimédia Commons tartalmaz Sáfrányosszeklice olaj témájú médiaállományokat.