Ugrás a tartalomhoz

Növények/Fűszerek/Babér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 4095 bájt

Növények

Babér

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Babér
Laurus nobilis
Babér
(Laurus nobilis, Syn: -)
Drog Lauri folium,
Más neve(i): albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.

A babérfélék család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér (Laurus nobilis) fajt magyarul többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük, úgyhogy az alábbiakban ennek a fajnak a leírása is olvasható.

Több faj is a növénytársulások egy-egy csoportjának karakterfajai közé tartozik:

a nemes babér a kemény lombú erdők,
a kanári babér és az azori babér a makronéziai babérlombú erdők jellemző fája.


A babér elterjedése

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterű fűszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe, nálunk üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabad-földben tartható (ld. pl.: Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétum).
A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek.
A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, ép szélű, lándzsa alakú levelek jellemzően fűszeres illatúak és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.
Régen a harcban kivívott dicsőség, hírnév, a győzelem, a halhatatlanság és a művészi nagyság jelképe volt; ágaiból font koszorúval jutalmazták az arra érdemeseket. Például a legjelesebb római költők aranyból készült „babérkoszorút” kaptak.
A keresztény művészetben a győzelem jelképe. Az ókeresztény szarkofágokon a bűn és a halál fölötti győzelem jeleként legtöbbször a keresztet vagy a Krisztus-monogramot övezi. Az elhunyt arcképe körül vagy a huszonnégy vén feje fölött az örök élet jelképe. Olykor az élet fájaként és a Paradicsomkertben ábrázolják. A szüzek és a vértanúk általános attribútuma.
A magyar nyelvben még: a „babért érdemel”, és a „nem terem neki babér” szólásokban található meg.

Felhasználása[szerkesztés]

Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vegyük meg.

Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöld paradicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez.

Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket.
A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszer-keverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.
Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést.
  • Nem rokona a meténgfélék családjába tartozó babérrózsa avagy leander (Nerium oleander).
  • Nem rokona a rózsafélék családjába tartozó babérmeggy (Prunus laurocerasus).


Lásd még: Babér

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Babér, 2011. március 14., 03:29 (CET)


A Wikimédia Commons tartalmaz Babér témájú médiaállományokat.