Növények/Illóolajok/Gyömbérolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3995 bájt

Növények

Gyömbérolaj


Gyömbérgyökér
Gyömbérolaj
(Zingiber officinale Syn: )
(Drog(ok):Zingiberis aetheroleum Zingiberis rhizoma) (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)

Honos trópusi DK-Ázsiában, főleg Indiában és Kínában termesztik. Évelő lágyszárú, kb. 20 cm hosszú levelekkel.

Hatóanyag

1,5-3% illóolaj (30-40%-a szeszkviterpén zingiberen, 18% ar-curcumen, farnesen, szeszkviphellandren, zingiberol, egyes kemotípusokban citral stb.), csípős aralifás gingerol (főleg 6-gingerol) és shogaol, továbbá kevés diaril-heptanoid gingeron A és B, gyanta, kb. 50% keményítő

Alkalmazás

dyspepsia, stomachicum, digestivum, aperitivum, stimulans (daganatmegelőzésben is használják), továbbá carminativum, expectorans, fűszer (curry), édességadalék, élelmiszer-, likőr- és illatszeripar. Homeopathia.

A gyömbérolaj a közönséges gyömbér (Zingiber officinale) illóolaja. A Zingiberaceae családhoz tartozó, jamaikai gyömbérként is ismert Zingiberaceae officinale növényből készül, általában a növény hámozatlan vagy szárított és megőrölt gyökerének (Zingiber tizóma) gőzöléses lepárlásával, 2-4% olajat sikerül belőle kinyerni. .

Tulajdonságai

A gyömbér olaja halványsárgától sötét borostyán színig változó színű lehet, viszkozitása is közepestől egészen vizes állagig terjedhet. Illata erős, fűszeres, a gyömbérre jellemző citromos-borsos beütéssel.
A gyömbér esszenciális olajának számos összetevője közül néhány: a-pinene, camphene, b-pinene, 1,8-cineole, linalool, borneol, y-terpineol, nerol, neral, geraniol, geranial, geranyl acetate, b-bisabolene és zingiberene.
Gyógyhatása(i): Étvágyfokozó, gyakran alkalmazzák emésztési problémák és émelygés esetén (legyen az terhességi hányinger, tengeribetegség, vagy másnaposság). - Megfázásos és influenzás, különösen felső légúti tünetek, reumatikus fájdalmak enyhítésére is hasznosnak bizonyult. - Külsőleg a bőrre alkalmazva segít az ütések, zúzódások nyomának eltüntetésében. - Szélhajtó, enyhíti a kólika tüneteit. - Idegfeszültség- és fejfájás-csillapító.Potenciafokozó, immunitásnövelő.

Alkalmazási módok

- Aromalámpában vagy párologtatóban
- Meghűlés, levertség, émelygés, influenza, magányosság és libidó csökkenés esetén segíthet.
- Masszázsolajba keverve vagy a fürdővízbe csepegtetve: ízületi gyulladások (arthritis), reuma, levertség, émelygés, megfázás és influenza, izomfájdalmak, keringési és emésztési problémák esetén.
- Báziskrémekbe keverve: ízületi gyulladások (arthritis), izomfájdalom, reuma, keringési problémák és zúzódások kezelésére.
- Meleg borogatásként: ízületi gyulladások (arthritis), reuma, izomfájdalmak és emésztési problémák esetén.
- Zsebkendőre cseppentve: Gyors inhaláláshoz cseppents egy csepp gyömbérolajat egy zsebkendőre émelygés, terhességi hányinger, gyomorrontás, megfázás vagy utazáshoz kapcsolódó émelygés kezelésére.

Olaj keverhetősége

- A gyömbérolaj illata erős, elnyomhatja a gyengébb karakterű olajokét, viszont remekül keverhető mindenféle citrusolajjal és a fűszeres illatú olajokkal, mint például a bergamot-, rózsa-, szantálfa- és az ylang-ylang olaj.
Gyömbérolaj elenjavallat: A gyömbérolaj nem toxikus és általában nem irritáló (kivéve ha nagy töménységű), de az érzékeny bőrt irritálhatja és fényérzékenységet okozhat.


Nyíl.gif Lásd még:

Magyar Wikipédia: Gyömbérolaj


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyömbérolaj témájú médiaállományokat.