Növények/Illóolajok/Keserű narancsolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2213 bájt

Növények

Keserű narancsolaj


[[Kép:|thumb|200px|right|]]

Keserű narancsolaj
(Citrus aurantium, Syn: )
Más neve(i): -

A keserű narancs azon kevés citrus fajták közé tartozik, melyből többféle illóolaj is kinyerhető. Nemcsak a termését, de a virágait, ágait és leveleit is felhasználják.

Keserű narancs illóolaj

a fa termésének héjából nyerik, hidegsajtolásos eljárással. Hagyományos, vízgőz-desztillációs eljárással jó minőségű olaj nem nyerhető belőle, hiszen akárcsak a többi citrusfélénél, a keserű narancsnál is károsodik az olaj 100 °C felett. A kinyert olaj illata leginkább az édes narancséhoz hasonlít, ám annál valamivel, fanyarabb, kesernyésebb az illata.

Petitgrain illóolaj

Magyarországon általában ezt nevezik keserű narancs illóolajnak.
A fa fiatal ágaiból és leveleiből, vízgőz-desztilláció útján kinyert olaj. Bár illatát a citrusokhoz sorolják, felfedezhetőek benne levendulára, rózsára és fás illatokra emlékeztető jegyek is. Aromaterápiában leginkább nyugtató, feszültségoldó és az alvást segítő hatása miatt használják.

Narancsvirág (neroli) illóolaj

A fa virágaiból, vízgőz-desztillációs módszerrel nyerik ki. Illatát tekintve friss, citrusos, enyhén fanyar, zöldes jegyeket hordozó illat.

Narancsszirom illóolaj

Magyarországon kevésbé ismert olaj típus. Akárcsak a neroli illóolajat, ezt is a fa virágaiból nyerik ki, azonban nem a hagyományos úton, hanem oldószeres eljárást alkalmazva. Eredményként egy kevésbé citrusos, inkább édesebb, virágokra (főként jázminra) emlékeztető illatot kapunk.
Gyógyhatása(i): '
Keserű narancsolaj ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Bővebben Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Keserű narancsolaj


A Wikimédia Commons tartalmaz Keserű narancsolaj témájú médiaállományokat.