Növények/Illóolajok/Citromolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2306 bájt

Növények

Citromolaj

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Citrom
Citromolaj


Citromolaj
(Citrus × limon, Syn: )
Drog Limonis aetheroleum,
Más neve(i): közönséges citrom, valódi citrom vagy európai citrom


Felhasználható része(i): A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Limonis aetheroleum néven hivatalos.
Az olaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss, citromhéjra emlékeztető illatú.
A citrom héja gazdag illóolajokban, ezért a citromhéjat nem gőzzel desztillálják, hogy citromolajat kapjanak, hanem hidegen préselik. A tiszta citrom illóolaj előállítása ezért kíméletes és viszonylag egyszerű. Az értékes összetevőket nem rombolja le a hő. Egy liter olaj kinyeréséhez körülbelül 3000 citrom héjára van szükség.
A citromhéjból hidegen sajtolással nyert olajat nemcsak külsőleg lehet felhasználni, hanem akár élelmiszeripari minőségű is. Azonban vízgőz-desztillációs eljárást is alkalmaznak, ekkor a hozam általában 0,5–1,5%-os, s ez esetben az illóolaj mentes a fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületektől (pl. bergapténtől).
Gyógyhatása(i): A citromolajat feszültség, szellemi fáradtság, fejfájás, májtisztítás, megfázás, torokfájás, influenza, fertőtlenítés, orr- és homloküreg-gyulladás, orrvérzés, magas vérnyomás, szemölcs, tyúkszem, ízületi gyulladás, fogínygyulladás, emésztési problémák, visszérpanaszok kezelésére, rovarriasztásra, szagtalanításra használják. Különösen hatékony pattanásos bőr kezelésében, és kiváló frissítő.

Alkalmazása

párologtatás, inhalálás, fürdő, bedörzsölés
keverhető narancsvirággal, eukaliptusszal, levendulával


Ellenjavallat: Nem alkalmazható érzékeny bőrre. Alkalmazása után 8 órán át kerüljük a napozást, és a szoláriumot.


Lásd még: A növényről

Magyar Wikipédia: Citromolaj
A Wikimédia Commons tartalmaz Citromolaj témájú médiaállományokat.