Növények/Illóolajok/Mirtuszolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2664 bájt

Növények

Mirtuszolaj

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Közönséges mirtusz
Közönséges mirtuszból nyert illóolaj
Mirtuszolaj
(Myrtus communis, Syn: )
Drog Myrti aetheroleum,
Más neve(i): '
A mirtuszolaj a közönséges mirtuszból nyert illóolaj, amit általában víz- vagy vízgőz-desztillációval állítanak elő a növény leveleiből, ritkábban a fás részeiből, virágaiból, terméséből. Megjelenése sárga vagy halványsárga folyadék, illata jellegzetes, kellemes. Összetételét tekintve többféle vegyületből álló keverék, amelyben leginkább terpének, terpenoidok és fenilpropanoidok fordulnak elő.
A mirtuszolajat már az ókorban is ismerték és használták.
A mirtuszolaj sárga vagy halványsárga folyadék, mely jellegzetes, kellemes illattal rendelkezik.
A növényt vizsgáló egyik tanulmány szerint a mirtusz leveléből kivont illóolajnak friss, virágos illata van. Az éretlen gyümölcséből előállított illóolaj a levél illóolajához hasonló illattal rendelkezik. Ezzel szemben az érett gyümölcs illóolaja esetén keveredik a fanyar, terpénszerű szag és az erős eukaliptolillat.
Magyarországon forgalomba hozható gyógynövénytermékként, amely vonatkozásban a mirtuszolaj elnevezésen kívül a Myrti aetheroleum név használható.
Gyógyhatása(i): Laboratóriumi körülmények között baktériumellenes, gombaellenes, és antioxidáns hatás tekintetében változó hatékonyságot mutat. Szellemi fáradtság és reuma esetén, bőrápolásra és szagtalanításra használják.
A mirtuszolajat felhasználják az élelmiszeriparban húsárukhoz, szószokhoz, süteményekhez, illetve fűszerezéshez és tartósításhoz. A szesziparban keserű italok és likőrök készítése során. Ezen kívül használják még az illatszeriparban, a kozmetikai iparban, valamint a gyógyszeriparban és a hagyományos orvoslásban is.
Aromaterápia során alkalmazzák szamárköhögés, hörghurut (bronchitis) és egyéb légzőszervi fertőzések kezelésére. Köptetőszerként is használják.

Alkalmazása

lemosás, inhalálás, szájöblítés, párologtatás, bedörzsölés
keverhető levendulával

Ellenjavallat

-


Lásd még:

Magyar Wikipédia: Mirtuszolaj


A Wikimédia Commons tartalmaz Mirtuszolaj témájú médiaállományokat.