Ugrás a tartalomhoz

Növények/Illóolajok/Zellerolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2011 bájt

Növények

Zellerolaj


Zeller
Zellerolaj
(Apium graveolens, Syn: -)
Drog Apii (graveolentis) herba,
Más neve(i): -


Honos Európában, Ny-Ázsiától Indiai-szubkontinensig, É- és D-Afrikában. Termesztik, nálunk is fontos zöldségnövény, különösen édes változata (var. dulce). A var. rapaceum fokhagyma ízű.


Tartalmaz:→ 2-3% illóolaj, főként limonenből (60%) és selinenből (10%) áll. Továbbá butil-ftalidok (sedanolid, sedanenolid, n-butil-ftalid), C-prenil-kumarin (osthenol, apigravin, celerin), furokumarin (apiumetin, apiumosid), flavonoid


Gyógyhatása(i): diureticum főleg népgyógyászatban, köszvényes és reumás betegségekben nyugtató, fájdalomcsillapító. Illóolajat a termésből állítanak elő. A zellermagot az ajurvédikus gyógyászat és a görög orvostudomány is ízületi bántalmakra alkalmazta, de jónak tartották megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is. Csökkenti a vércukor szintjét.


Felhasználjuk:Nyersen salátákhoz használható. Jól ízesíti a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zellersóval (őrölt zellerlevél és só keverékével) grillsülteket fűszereznek. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, hogy illatanyagait megőrizzük. Az ilyen zeller kiváló levesízesítő, de zellerkrémlevest is főznek belőle.


Ellenjavallat: vesebetegek diétájában nem ajánlott!


Lásd még: A növényről Illóolajok listája

Magyar Wikipédia: Zellerolaj