Növények/Illóolajok/Zellerolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1993 bájt

Növények

Zellerolaj


Zeller
Zellerolaj
(Apium graveolens, Syn: -)
(Drog(ok):Apii (graveolentis) herba, Apii (grav.) radix, Apii (grav.) fructus (semen), Apii aetheroleum)
Más neve(i): -


Honos Európában, Ny-Ázsiától Indiai-szubkontinensig, É- és D-Afrikában. Termesztik, nálunk is fontos zöldségnövény, különösen édes változata (var. dulce). A var. rapaceum fokhagyma ízű.


Tartalmaz
- 2-3% illóolaj, főként limonenből (60%) és selinenből (10%) áll. Továbbá butil-ftalidok (sedanolid, sedanenolid, n-butil-ftalid), C-prenil-kumarin (osthenol, apigravin, celerin), furokumarin (apiumetin, apiumosid), flavonoid


Gyógyhatása(i): diureticum főleg népgyógyászatban, köszvényes és reumás betegségekben nyugtató, fájdalomcsillapító. Illóolajat a termésből állítanak elő. A zellermagot az ajurvédikus gyógyászat és a görög orvostudomány is ízületi bántalmakra alkalmazta, de jónak tartották megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is. Csökkenti a vércukor szintjét.


Felhasználjuk:Nyersen salátákhoz használható. Jól ízesíti a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zellersóval (őrölt zellerlevél és só keverékével) grillsülteket fűszereznek. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, hogy illatanyagait megőrizzük. Az ilyen zeller kiváló levesízesítő, de zellerkrémlevest is főznek belőle.


Zellerolaj ellenjavallat: vesebetegek diétájában nem ajánlott!


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Illóolajok listája

Magyar Wikipédia: Zellerolaj