Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Babér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
(Laurus nobilis szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 3441 bájt

Növények

Babér

nemes babér Laurus nobilis
Kanári babér (Laurus novocanariensis)
Babér
(Laurus nobilis, Syn: )
Drog levele - Lauri folium,
Más neve(i): Babérfa, közönségesen babér, illatfa, bürbérfa, albertlevél, szagos levél
A babér a babérfélék család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő örökzöld fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér fajt magyarul többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük.
Több faj is a fás növénytársulások egy-egy csoportjának karakterfajai közé tartozik:
- a nemes babér a kemény lombú erdők,
- a kanári babér és az azori babér a makaronéziai babérlombú erdők jellemző fája.
A babér örökzöld fa, vagy cserje mely a Földközi-tenger vidékén, Kis-Ázsiában, valamint az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein gyakori.
A babér meleg és fényigényes növény, mely az erősebb fagyokra érzékeny. Ha szabad földbe ültetjük, akkor védett helyet válasszunk számára és gondoskodjunk takarásról. Nevelhető dézsás növényként is, így világos, hűvös helyen teleltetése is megoldható. Elsősorban napos, világos fekvésben érzi jól magát, de félárnyékban is jól boldogul.
Talajok közül a tápanyagban bővelkedő, jó vízelvezető képességű, semleges, vagy enyhén savas talajok jöhetnek számításba. Öntözni elég mértékkel, vízigénye átlagos. Szaporítani őszi magvetéssel, és nyáron dugványozással lehet.
Kedvelt fűszernövény, nagy mennyiségben azonban keserűvé teheti az ételt, ezért óvatosan kell vele bánni.
Dús levélzetét, kerekded alul matt, felül fényes, kissé hosszúkás levelek alkotják. :Tavasszal kicsi sárgás virágokat is hoz, melyekből őszre termés fejlődik.
Tárolni a szokásos módon, légmentesen zárt dobozban, sötét helyen ajánlott, mert így az egész levél 3 évig, míg őrölt formában 1 évig megőrzi aromáját.


Felhasználható része(i): levele
Gyógyhatása(i): enyhe nyugtató, baktérium-, és gombaölő hatása is ismert, kisebb karcolásokat, sebeket is bedörzsölhetünk a frissen morzsolt babérlevél nedveivel. - Nyugtató tea: 1-2 levelet leforrázunk 3 dl vízzel, és kortyonként fogyasztjuk.


Ellenjavallat: 2 éves kor alatt ne adjuk nagy mennyiségben a gyerekeknek babérolajat, - terhes nőknek se adjunk belőle, mert bár nem bizonyították, de korábban a menstruáció előrehozatalára, illetve vetéltetésre használták eredményesen a népi gyógyászatban, - lenyelve, hányást és hasmenést, nagy levelek egészben lenyelése bélelzáródást okozhatnak.

Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Babér
A Wikimédia Commons tartalmaz Babér témájú médiaállományokat.