Növények/Illóolajok/Aromaterápia

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 7311 bájt

Növények gyógyhatása

Aromaterápia

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Illóolaj és párologtató
Aromaterápia
Az aromaterápia különböző, többnyire növényi eredetű illóolajat használó terápia. Ezek az illóolajok nyugtató hatásúak, esetleg neurológiai stimulánsok. Kiegészítő gyógymódként, vagy ami vitatottabb, alternatív gyógymódként alkalmazzák. Nem ismert meggyőző bizonyíték arra nézve, hogy az aromaterápia alkalmas lenne bármilyen betegség megelőzésére vagy gyógyítására, de a beteg általános közérzetének javítására képes lehet.

Illóolajok aromaterápiás alkalmazása

Sokféle módja van az olajok alkalmazásának, a legnépszerűbb és legkellemesebb a masszázs.
Segítségével nemcsak az alkotóelemek jutnak a bőrön át a véráramba, hanem frissül a vérkeringés, oldódik a feszültség is.


Az aromaterápia módszerei[szerkesztés]

  1. Párologtatás: pszichés-lelki hatás, légtér fertőtlenítés
  2. Inhaláció: légúti betegségek, nyákoldás
  3. Bedörzsölés: Az alkalmazott illóolajok függvényében lehet enyhe érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatású, előidézhet helyi vérbőséget, valamint a mellkasra vagy a hátra kenve köhögéscsillapító és köptető hatású lehet. Megfelelő receptúra alapján az adott problémára pl.: reumás panaszok, ficamok, rándulások, zúzódások és légúti megbetegedések esetén előnyös alkalmazásmód, ha a kezelés helye érintésre, nyomásra nem érzékeny.
  4. Lemosás, borogatás: elsősorban bőrelváltozások, sebek kezelésére hatékony külső módszer.
  5. Illóolajos fürdő, amelyben teljes relaxációs élményben lehet részünk. A fürdővízbe csepegtetett illóolajokat azonban csak valamilyen vivőanyagban (méz, bázisolaj, tej) szabad alkalmazni!
  6. Illóolajos masszázs: frissítő hatású, izomgörcsoldó hatású. Az illóolaj a bőrön keresztül masszázs segítségével jut be a szervezetbe.
  7. Belső alkalmazás: konkrét betegség gyógyítására, de fűszerként is alkalmazható.
- Nagyon fontos ebben az esetben az illóolaj tisztasága és a helyes, pontos, szakszerű dózis használata, maximálisan figyelembe véve a kontraindikációkat.
- Amikor szájon át jut be a vérkeringésbe. Az orális hatásmechanizmust azonban ritkán alkalmazzák, mert veszélyeket rejt magában (csak fitoterapeuta vagy természetgyógyász alkalmazhatja).


Nélkülözhetetlen a hígítás

Az illóolajok csakis erősen hígított formában, ún. bázisolajba, más néven hordozóolajba keverve kerülhetnek a bőrre, különben kellemetlen, égető érzést, bőrirritációt okoznak.
Hígításra a hidegen sajtolt, nagy tisztaságú olajok a legalkalmasabbak. Különösen ajánlott a könnyen beszerezhető napraforgóolaj, amely magas E-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a bőrnek.
Egy evőkanálnyi bázisolajba 6-8 csepp aromaterápiás olajat keverjünk, és egy kezelés alkalmával háromféle alkotóelemnél ne használjunk többet.
A felszívódás 6-8 órát vesz igénybe, az aromaterápiás masszázs után tehát ne zuhanyozzunk le rögtön!
Természetesen a masszázs otthon is elvégezhető, de mindig érdemes szakemberrel megbeszélni, mi kerüljön a bázisolajba.


Hordozóolajok[szerkesztés]

(bázisolajok)

A hordozóolajok (alapolaj, bázisolaj vagy hordozóolaj) olyan növényi olajok, amelyet egy növény magjából, vagy diójából hidegsajtolással nyernek (Pl.: kókuszolaj vagy avokádóolaj).
A hordozóolajok közvetlenül a bőrre vihetők fel, míg az illóolajok nem.
- Argán olaj
- Avokádó olaj
- Csipkebogyó olaj
- Feketekömény olaj
- Jojoba olaj
- Homoktövis olaj
- Kókusz olaj
- Mandula olaj
- Napraforgó olaj
- Sárgabarackmag-olaj
- Olíva olaj
- Szőlőmag olaj

Illatfürdőben

Az illatos fürdő készítésekor tegyünk a fürdővízbe 6-8 csepp olajat.
Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, kézzel keverjük el minél alaposabban, nehogy az együtt maradó olaj csípje bőrünket.
Hatását ilyenkor nem a bőrön keresztül fejti ki, hanem a hő következtében párává alakult és belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdőnkön át a véráramba.
Frissítő fürdőt rozmaring- vagy bazsalikomaromákkal vehetünk, este pedig fürdő formájában majoránna, kamilla, levendula olaj segíthet hozzá bennünket az ellazuláshoz, a felhőtlen álomhoz.

Óvatos gőzölés

Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható.
Töltsünk meg egy tálat meleg, de nem túl forró vízzel, és adjuk hozzá a megfelelő olajat.
Terítsünk törülközőt a fejünkre és lélegezzük be mélyen a gőzt.

Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, legyünk rendkívül óvatosak, a felszálló gőz ugyanis komoly égési sérüléseket okozhat! Használhatunk gőzölős inhalátort is.

A megfázás tüneteinek enyhítésére eukaliptusz, szantál, fenyő vagy teacserje nyújt enyhülést, az influenza megelőzésére eukaliptusz ajánlható.

Csillapító borogatással

Borogatást leginkább akkor alkalmazunk, ha az olajnak helyileg kell kifejtenie hatását (pl. bokarándulás).
Mártsunk flanel anyagot az olajat tartalmazó vízbe, és helyezzük a megfelelő testrészre.
Rándulásokra hideg borogatást tegyünk, míg a menstruációs görcsöket a meleg borogatás enyhíti.
Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásánál fogva mindkét esetben hatékony lehet a |kamillaolaj.

A légfrissítő pára

Tehetjük az olajokat párologtatóba is, vagy használhatunk kerámiaégetőt.
Az utóbbi alsó részében egy kis teamécses ég, az párologtatja a fent elhelyezett illékony anyagot.
Frissíthetjük a levegőt egyszerű kézi permetezővel is; cseppentsünk az olajból pár cseppet langyos vízbe, és máris permetezhetünk.
A citrom és a citromfű nemcsak kellemes, friss illatot árasztanak, hanem baktériumölő hatásúak is, ezáltal különösen jó szolgálatot tesznek influenzajárványok idején, vagy beteg ember szobájában.


Lásd még: Az illóolaj Illóolajok listája Illóolajok hatása Hordozóolajok


Magyar Wikipédia: Aromaterápia