Növények/Illóolajok/Balzsamolaj

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Illóolajok(Abietis balsameae aetheroleum szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1988 bájt

Növények

Balzsamolaj

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Abies balsamea1.jpg
Balzsamolaj
(Abies balsamea, Syn: Abietis balsameae aetheroleum )
(Abietis balsameae resina, Syn: )
Más neve(i): balzsamos jegenyefenyő


Balzsamolaj a gyantának párolgó olajjal való keveréke. Balzsamolajat, főleg a balzsamfák mintegy 450 faja adja, (a forró tartományokban), de néhány képviselője Európa déli részén és hazánkban is honos. Leginkább aromás, telelő fák és cserjék, ritkábban füvek.

A balzsamok mindazon növények gyűjtőneve, melyek a különféle balzsamokat termelik. A balzsamos növények a balzsamfafélék családjának cserjéi v. fái Arábiában és Kelet-Indiában fordulnak elő. Ágaik gyakran tövisesek, levelük egyszerű, hármas v. páratlanul szárnyas; viráguk egyivarú, gyümölcsük csonthéjas, 1-2 magvú.
A balzsamok különösen a nyálkahártyákra hatnak, ezeknek hurutjait befolyásolják; bedörzsölés útján csúzos fájdalmak gyógyítására is használják.


Tartalmaz
- illóolaj, gyanta. Illóolajban juvabion és dehidrojuvabion szeszkviterpének is vannak.
A többi jegenyefenyőnél megszokott faipari és díszítő (karácsonyfa) alkalmazások mellett a balzsamfenyő különlegessége a gyantája, pontosabban, az abból nyerhető ragasztóanyag, a kanadabalzsam, amiről a fenyő a nevét is kapta. Ennek fő alkalmazása a mikrotechnikában, biológiában, ásvány- és kőzettanban használt metszetek (vékonycsiszolatok) lefedése.
Díszfaként, az iparban illóolaja és gyantája miatt használt fa.Balzsamolaj ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről

Magyar Wikipédia: Balzsamolaj


A Wikimédia Commons tartalmaz Balzsamolaj témájú médiaállományokat.