Szakácskönyv/Mit-mihez/E/Erdei madársóska

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1626 bájt

Szakácskönyv

Erdei madársóska

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Erdei madársóska


Erdei madársóska
(Oxalis acetosella, Syn: -)
Más neve(i): apró fecskehere, háromlevelűfű, heresóska, kakukk kenyere, kakukklóhere, lóheresóska, madársásdi, nyúlkenyér, nyúlsóska, sósdi.


Az erdei madársóska, a madársóska-virágúak rendjében a névadó madársóska nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is elterjedt faja. Magyarul (és franciául) népiesen allelujafűnek is hívják.
Az erdei madársóska Eurázsia egész északi részén elterjedt. Magyarországon ez az egyetlen őshonos madársóskaféle, de gyakori faj az erdőkben.
Kertekben, parkokban, járdaszéleken, üvegházakban gyakori növény. Fénykedvelő, de tűri az árnyékolást. A nedves, üde, semleges vagy kissé savanyú talajt preferálja.
Levelei ehetőek, kellemesen savanyú ízűek,
Gyógyhatása(i): A növénynek féreghajtó, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, vízhajtó, menstruációt elősegítő, lázcsillapító és étvágykeltő hatást tulajdonítanak. Levelének nedve antibakteriális hatású.


Ellenjavallat: Az oxálsavtartalma miatt nagyobb mennyiségben fogyasztva megköti a szervezet kalciumtartalékait, a kalcium-oxalát kristályok pedig károsíthatják a vesét.

Lásd még: A növényről Natúr gyógytea