Szakácskönyv/Mit-mihez/S/Spárga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2693 bájt

Szakácskönyv

Spárga


Spárga


Spárga
(Asparagus officinalis, Syn: -)
Más neve(i): közönséges spgára


A spárga a spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék családjának névadó nemzetsége.

Legismertebb és gazdaságilag legjelentősebb képviselője a közönséges spárga, amelyet élelmiszerként hasznosítanak. Más fajokat dísznövényként termesztenek.
Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.
A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Emellett a zöld-spárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint.
Gyógyhatása(i): Gyógynövényként több évszázada számon tartják. - Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. - Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. - Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. - Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. - A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldség-centrifugával félcsészényi nyerhető. - Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van


Ellenjavallat: Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.


Lásd még: Bővebben

Magyar Wikipédia: Spárga


A Wikimédia Commons tartalmaz Spárga témájú médiaállományokat.