Növények/S/Spárga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | S
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1454 bájt

Növények

Spárga

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Spárga
Spárga
(Asparagus officinalis, Syn: )
Más neve(i): -

A spárga a spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék családjának névadó nemzetsége.

Legismertebb és gazdaságilag legjelentősebb képviselője a közönséges spárga, amelyet élelmiszerként hasznosítanak. Más fajokat dísznövényként termesztenek.
A spárgáknak Eurázsiában és Afrikában legnagyobb a fajgazdagságuk, néhány faj Észak-Amerikában honos. Diverzitásuk centruma Dél-Afrikában, a fokföldi flórabirodalom területén van. Kínában 31 faj él, ezek közül 15 csak itt fordul elő. Európából 15 faj származik.
A spárgafajok lágy szárúak vagy félcserjék. Áttetelőszervként általában rövid gyöktörzset képeznek. Száruk egyenesen álló vagy kúszó, elágazó.
Leveleik általában aprók és szárhoz simulók. A virágok ritkán magányosak, általában több virág is helyet foglal a levélalapon, néhány esetben fürtös és ernyős virágzatok is előfordulnak. Termésük bogyó.
Magyar Wikipédia: Spárga


A Wikimédia Commons tartalmaz Spárga témájú médiaállományokat.